Da li kupiti univerzalne ili zimske gume? 1Foto: Shutterstock/Standret

Pred nama je period kada je upotreba adekvatih guma od izuzetne važnosti. Ko na svom vozilu ima istrošene ili stare zimske gume, sada svakako mora da ih zameni, ali se među vozačima sve češće postavlja pitanje da li kupiti zimske ili ipak univerzalne gume.

Zimske i univerzalne gume se razlikuju iako mogu da služe istoj svrsi. Da li su za vas bolje prave zimske gume ili možda univerzalne, odnosno gume za sva godišnja doba, zavisi isključivo od toga gde će te ih najviše eksploatisati.

Razlike između ova dva tipa guma prvenstveno se ogledaju u njihovoj šari na gazećem sloju. Zimske gume imaju više poprečnih lamela koje joj omogućavaju bolju trakciju, odnosno da se lakše pokreću po snegu.

Sa druge strane, univerzalne gume moraju da pomire dve krajnosti – sneg i vodu, pa je šara ovih guma kombinovana. One imaju i popečne kanale koji su dobri za trakciju po snegu, ali i uzdužne lamele koje služe za lakše odvođenje vode sa njihove površine tokom letnjih pljuskova.

Osim ovih okom vidljivih razlika, one se i strukturalno razlikuju – zimske gume su napravljene od mekše smeše kako bi zadržale svoje performanse po izuzetno hladnom vremenu, dok su univerzalne napravljene od kombinovane smeše, kako ne bi bile previše mekane kada se voze leti, po vrućem asfaltu.

Ko treba da bira zimske gume?

Upravo su ove razlike ključne i u njihovoj upotrebi. Naime, vozači koji zimi prelaze velike kilometraže, koji voze po neočišćenim ulicama, putuju na zimovanje ili jednostavno češće voze po snegu, treba da biraju prave zimske gume. Njihovo prianjanje po kolozovu prekrivenom snegom je bolje i bezbednije, pogotovo kada se vozi po usponima, ali i kada se koči po snegu.

Sa druge strane, oni vozači koji najčešće voze kraćim relacijama, po gradu, tamo gde se ulice čiste ili pak žive južnije, za njih je dobar izbor univerzalna guma.

Bez obzira na to što su ove gume ranije smatrane pukim kompromisom, kao i da su jedino dobre za upotrebu u mediteranskim zemljama, tehnologija je napredovala i «all season» gume su danas mnogo bolje i sve su bliže pravim zimskim gumama.

To je dokazano na brojnim testovima koji se svake godine rade od strane nezavnisnih udruženja. Ali, kako smo već naveli, ako zimi ipak vozite više po snegu nego po očišćenim ulicama, prava zimska guma nema zamenu za takve uslove.

Zimske gume – oznake

Zimske gume se prepoznaju i po oznakama na samom pneumatiku. Uz naziv koji često asiocira na zimu (snow, winter, itd.) na obodu zimske gume mora da postoji i simbol tri planinska vrh sa pahuljicom. Dodatno, na zimskoj gumi može da stoji i oznaka M+S (mud and snow), ali svakako mora da ima i prvi simbol.

Univerzalna guma često na obodu ima ispis «all season» i oznaku M+S što govori da je dobra za vožnju i po blatu i po snegu. Naši propisi pod adekvatnom gumom za zimski period (od 1. novembra do 1. aprila) prepoznaju sve gume koje na sebi imaju oznaku M+S.

Takođe, upotreba zimskih ili unverzalnih guma na sva četiri točka, sa dubinom šare od najmanje 4 mm je po našem zakonu obavezna kada je na putu sneg, led ili poledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari