Studija o efikasnosti maski protiv kovida: Najbolje su FFP2

Nova studija Instituta Maks Plank o efikasnosti maski, pogotovu tipa FFP2, pokazuje da ako se pravilno nose opasnost od kovid infekcije se meri u promilima.
Studija o efikasnosti maski protiv kovida: Najbolje su FFP2
Foto: Pixabay
S druge strane, bez maske, pa čak i na velikoj udaljenosti, rizik od infekcije je skoro 100 odsto, prenosi Dojče vele.
Rezultat studije pokazuje da FFP2 maske nude izuzetno visok nivo zaštite od korona infekcije, a ako se u zatvorenom prostoru i na maloj udaljenosti sretnu jedna zaražena osoba i jedna zdrava nevakcinisana osoba rizik od infekcije je samo 0,1 odsto, čak i posle 20 minuta.
Ako je osoba vakcinisana, rizik od infekcije se još više smanjuje, dodaju istraživači.
 
Prema istraživačima, ključno je pravilno nošenje maske FFP2 ili KN95, pa se za optimalnu zaštitu nazalni klip, odnosno metalni deo na nosu, mora oblikovati u "zaobljeno W" tako da bočno pritiska nozdrve.
 
Analiza istraživača takođe pokazuje da pravilno nošene FFP2 maske štite 75 puta bolje od pravilno nošenih hirurških maski.
 
Čak i medicinske maske koje se pravilno nose smanjuju rizik od infekcije na najviše deset odsto.
 
Istraživači su izračunali rizik od infekcije kombinovanjem različitih faktora, kao što su veličina čestica, fizika pri izdisanju, različite vrste maski i rizik od udisanja korona virusa, dodaje Dojče vele. 
  • x

    10.12.2021 11:31
    y
    @limanac
    idi na maks plank institut u lajpcig pa im reci da su paceri i da pojma nemaju.
  • Biljana

    09.12.2021 11:31
    Maske štite 0,5%, mi ih nosimo na operacijama da ne inficiramo ranu pacijenta, da li bilo koja maska štiti od korone nema ozbiljnih studija ni recenzija ima samo 3d test koji traje 1h.
  • Nenad

    08.12.2021 17:51
    Kakva maska
    Skafander samo i to obavezno da se nosi i na ulici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.