Dostupni linkovi

Zatvorenom beloruskom pankeru produžen boravak u samici


Bancer, vođa pank grupe Mister Iks, odbio je da potpiše pismo i zatraži pomilovanje od autokrate Aleksandra Lukašenka. 
Bancer, vođa pank grupe Mister Iks, odbio je da potpiše pismo i zatraži pomilovanje od autokrate Aleksandra Lukašenka. 

Poznati beloruski pank-rok muzičar Igar Bancer, koji se skoro dve nedelje nalazi u samici u takozvanom "zatvoru otvorenog tipa", iz neutvrđenih razloga provešće još 10 dana u izolaciji.

Bancer je u martu ove godine osuđen na 18 meseci zatvora otvorenog tipa, zbog navodnog javnog vređanja policije jer je tokom antivladinog mintinga pokazao intimne delove tela.

Kazna u zatvoru otvorenog tipa znači da on živi pod strogim ograničenjima u posebnom domu i da radi u industrijskom objektu po izboru Državne kazneno-popravne službe.

Bancer je 25. novembra stavljen u samicu zbog snimanja spota za onlajn portal Meduza, gde je prikazao uslove u zatvoru otvorenog tipa.

Bancerovi rođaci su 7. decembra rekli da im nije rečeno zašto je produžena kazna izolacije.

Oni su takođe optužili upravu zatvora da namerno vrši pritisak na Bancera, vođu pank grupe Mister Iks, koji je odbio da potpiše pismo i zatraži pomilovanje od autokrate Aleksandra Lukašenka.

Ukupno, Bancer je od avgusta proveo 70 dana u samici.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Kanada i druge zemlje odbile su priznati Lukašenka kao legitimnog lidera Belorusije i uvele su sankcije protiv njega i nekoliko visokih beloruskih zvaničnika kao odgovor na neregularne predsedničke izbore u avgustu 2020. godine.

Višemesečni protesti nakon predsedničkih izbora u Bjelorusiji prošle godine postali su najveća i najupornija demonstracija protivljenja Lukašenkovoj vladavini.

Desetine hiljada ljudi uhapšeno je u akciji koja je ostavila veći deo opozicionog rukovodstva u egzilu ili zatvoru. Nekoliko demonstranata ubijeno je u nasilju, a neke organizacije za zaštitu prava kažu da postoje vjerodostojni dokazi da su službenici sigurnosti koristili torturu protiv nekih od privedenih.

Lukašenko je porekao bilo kakvu nepravdu u vezi s izborima i odbija da pregovara s opozicijom o odstupanju ili održavanju novih izbora. Na vlasti je 26 godina.

XS
SM
MD
LG