Vesti

0

Poslanici pitali o kriminalu, zdravstvu, razvoju sela, Kosovu i opoziciji

Autor: SA

Izvor: Beta

Poslanici pitali o kriminalu, zdravstvu, razvoju sela, Kosovu i opoziciji

Izvor: Beta/Amir Hamzagić

Poslanici Skupštine Srbije iskoristili su danas na početku sednice pravo da od nadležnih zatraže obavštenje ili objašnjenje, a teme su bile kriminal, zdravstvo, razvoj ruralnih područja, Kosovo i opozicija.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović izneo je danas u skupštini niz ozbiljnih optužbi na račun policije i tužilaštva koji, prema njegovim rečima, "podržavaju ubicu i kriminalca" koji je učestvovao u ubistvu novinara Edina Hamidovića u Novom Pazaru.

Fehratović je rekao da je posle prethodnog skupštinskog govora kada je pričao o potrebi borbe protiv kriminala, on dobio ozbiljne pretnje od "vođa narko kartela", da je policija u Novom Pazaru reagovala, uz opstrukciju policije Sjenice, da je čovek koji mu je pretio uhapšen, ali i ubrzo pušten.

Poslanik je pročitao izjavu koju je ta osoba dala u policiji u kojoj ga vređa i preti i zatražio reakciju nadležnih.

Poslanica SVM Emeše Uri pitala je ministarstvo zdravlja o planu organizacije mreže zdravstvenih ustanova medicine rada i stomatoloških službi.

Ona je rekla da bi trebalo pojačati službu medicine rada kako bi država imala uvid u zdravstveno stanje zaposlenih.

Kada je reč o stomatološkim uslugama za odraslo stanovništvo, Uri je istakla da Srbija ima 93 stomatologa na 100.000 stanovnika, ali da dve trećine rade u privatnoj praksi, pa je predložila da se razmisli o većem broju zubara u domovima zdravlja.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić rekao je da treba ulagati u nerazvijene delove zemlje, a posebno u rubna područja koja su, kako kaže, zapostavljena.

Pitao je ministarstva da li su predviđeni podsticaji za rubna područja i ako jesu, šta su konkretno preduzeli da stanovništvo ostane u svojim sredinama.

Poslanica SPS Snežana Paunović rekla je da su u severnom delu Kosovske Mitrovice osvanue zastave Albanije i terorističke UČK, što je ocenila kao provokaciju.

Ipak, pitanje direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju odnosilo se na deo južno od Ibra, dokle je stigla realizacija projekata Kliničkog centra u Gračanici i vrtića u Goraždevcu i Štrpcu.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Marinković rekao je da se protiv predsednika Srbije i njegove porodice vodi hibridni rat uz podršku inostranih centara moći, a da danas penzionerima država uplaćuje 20 evra i u februaru će im isplatiti još po 20.000 dinara.

Marinković se osvrnuo na tvitove Viole fon Kramon o razgovoru sa vladikom Grigorijem o međureligijskom dijalogu, i naveo da pojedinima smeta jedinstvo crkve i države koje je ostvario Aleksandar Vučić.

Govoreći o tome, Srbiju je podelio na "vrednu i pristojnu" koja je pre dve nedelje bila u Areni na rođendanu SNS, i ostale koji su "ekološki krokodili" i rade protiv države.

Marinković nije postavio nijedno pitanje, ali je apelovao na institucije da dođu do političkih inspiratora "narko kartela koji su hteli da eliminišu Aleksandra Vučića".

Nakon pitanja poslanici će razmatrati set zakona o platama zaposlenih u javnim službama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR