Radovanović: Čvrsta kontrola granica mera koja garantuje relativnu bezbednost 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK) zalaže se za obaveznu vakcinaciju pojedinih kategorija stanovništva, poput prosvetnih i zdravstvenih radnika, uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata, i za strogu kontrolu granica uoči predstojećih praznika, izjavio je danas epidemiolog Zoran Radovanović i ocenio da je zatvaranje „krajnja mera“.

Radovanović je za N1 podsetio da su iz UPK od prošlog januara insistirali na obaveznoj vakcinaciji određenih profila zaposlenih, pre svega zdravstvenih radnika, ali da bi lista profila koji bi obavazno morali biti vakcinisani trebalo da se proširi u trenutnoj fazi epidemije.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je vakcinom zaštićeno oko 44-45 odsto populacije što je „neshvatljivo malo“, manje nego u drugom evropskim zemljama, a da je to rezultat politike zdravstvenih vlasti prema vakcinaciji u poslednje dve godine.

Radovanović je naveo da su iskustva, posebno u zemljama Dalekog istoka, pokazala da je čvrsta kontrola granica mera koja garantuje relativnu bezbednost, zbog čega tamošnje zemlje imaju nekoliko stotina manje umrlih, pa bi bilo normalno da i Srbija ima takve mere.

On je, reagujući na izjave predstavnika vlasti da se na skijalištima ne prenosi virus, rekao da je tačno da se korona ne prenosi na skijama „među jelama i međedima“, ali se i te kako prenosi kada je gužva na uspinjači ili kada u pet padne mrak i građani sede u zadimljenoj prostoriji sa mnogo ljudi.

„Zavaravamo se lažnom statistikom i bezočnim podvaljivanjem, vučenjem građana za nos“, upozorio je radovanović i podseti kako je vlast objavila zvanične podatke da je prošle godine bilo 10.356 umrlih od kovida, a da ih je ove godine 11.000, iako se zna da je ove godine umrlo znatno više nego prošle.

On je istakao da u Srbiji ima višak smrtnosti od 40.000 od kada je počela pandemija, a da je od toga verovatno 32.000 do 33.000 ljudi umrlo direktno od kovida, a onih 6.000-8.000 zbog kovida, jer su bolnice bile pretrpane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari