Bajden udara na finansijski sektor Rusije u slučaju invazije na Ukrajinu 1FOTO:EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Američki predsednik Džozef Bajden izložiće paket strogih ograničenja za ruski finansijski sektor tokom današnjeg razgovora sa Vladimirom Putinom koje će, kako pišu američki mediji, odmah sprovesti ukoliko Moskva izvrši invaziju na Ukrajinu.

Blumberg piše da su SAD spremne da uvećaju paket ekonomskih ograničenja protiv Moskve, uključujući dalje blokade ruskog državnog duga i trgovinu ruskom rubljom.

Sankcije bi takođe mogle da budu uvedene nekim od vodećih finansijskih institucija u zemlji, uključujući državnu razvojnu banku Ruski fond za direktna ulaganja, što bi efektivno zabranilo zapadnim finansijskim institucijama da sa njima sarađuju, piše list pozivajući se na neimenovane izvore u SAD.

Njujork tajms takođe prenosi da se raspravlja o prekidu pristupa Rusiji međunarodnom sistemu finansijskog poravnanja SVIFT u slučaju invazije na Ukrajinu.

Dvojica predsednika razgovaraće kasnije danas u pokušaju da smire napetu situaciju na granici Rusije i Ukrajine. Ukrajina, SAD i njeni zapadni saveznici optužili su Rusiju za raspoređivanje oko 175.000 vojnika u regionu i kažu da imaju dokaze da Moskva planira ofanzivu krajem januara ili početkom februara.

Rusija je negirala da je rasporedila vojsku i kaže da reaguje na gomilanje ukrajinskih trupa.

Dve zemlje su u sukobu od 2014. kada je Rusija aneksirala Krim i kada su se separatisti u Donbasu, koje podržava Rusija, otcepili od Kijeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari