Jovana Risović (©AFP)
Jovana Risović (©AFP)

Srbiji se otvaraju vrata raja: Jeste Rusija favorit, ali nije nepobediva

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.12.21. | 08:35

Svetsko prvenstvo za rukometašice u Španiji: Izabranice selektora Uroša Bregara igraju večeras (20.30) protiv Zbornaje za prvo mesto u Grupi A i prenošenje sva četiri boda u narednu fazu gde nas čekaju Francuska, Slovenija i Crna Gora

Pobedom nad Poljskom na premijeri Srbija je napravila odlučujući korak ka drugoj fazi Svetskog rukometnog prvenstva. Kamerun je u nedelju bio samo zagrevanje za današnji (20.30) duel sa favoritom Grupe A, Rusijom. Zbornaja je olimpijski vicešampion iz Tokija ove godine, selekcija koja ide na medalju na svako takmičenje.

Jesu Ruskinje jače od naših rukometašica, ali četa legendarne Ljudmile Bodnjeve nije nepobediva. Rusija je na ovo prvenstvo stigla oslabljena. Posle Tokija došlo je do smene generacije. Nekoliko iskusnih igračica je završilo reprezentativne karijere, a pravi šok je usledio kada su dve najbolje, Ana Vjahirjeva i Darija Dimitrijeva odlučile da prekinu karijeru. Obe su bile u zenitu, imaju tek 26 godina, ali rekle su zbogom rukometu. Vjahirjeva je bila godinama u Top 5 najboljih svetskih rukometašica, jedan od najboljih desnih bekova.

Izabrane vesti

20.30: (1,30) Rusija (9,00) Srbija (4,40)

Rusija i dalje u svojim redovima ima vanserijske igračice. Posle neuspešne epizode sa trofejnim Špancem na klupi Ambrošom Martinom, Aleksej Aleksejev je u Tokiju predvodio selekciju, ali ni srebro mu nije pomoglo da ostane na klupi. Nekadašnja proslavljena reprezentativka Ljudmila Bodnjeva postala je selektor. Radi se o rekorderki po broju utakmica (212) i broju golova (722) u dresu Rusije.

--------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

Sve rukometašice brane boje domaćih klubova, a najviše ih je iz CSKA Moskva i Rostov Dona. Ostale su u selekciji i iskusne Olga Fomina, Julija Managarova i Jekatarina Iljna. Mnogo u Rusiji očekuju od supertalentovane Elene Mihaljičenko koja se oporavila od teške povrede kolena zbog koje je pauzirala godinu dana. Protiv Poljaknja u nedelju, kada su Ruskinje tesno dobile sa 26:23, istakla se srednji bek CSKA Moskve Jekatatina Iljina sa osam pogodaka.

Srbija se u narednoj fazi ukršta sa Grupom A gde će biti Francuska, Slovenija i Crna Gora. Naša selekcija je već prenela dva boda, a danas igra za čelo grupe i moguća sva četiri. Trijumf bi otvorio vrata raja, borbu za četvrtifinale Svetskog prvenstva. Naime, olimpijski šampion Francuska je ubedljiva najjača repezentacija iz Grupe A, dok su Slovenija i Crna Gora selekcije sa kojima izabranice Uroša Bregara mogu ravnopravno da igraju. Plasman među osam najboljih reprezentacija izboriće dve najbolje ekipe iz novoformirane grupe. Težak posao, ali ne i nemoguća misija. Bio bi to fantastičan uspeh za novu Srbiju koja je pre dve godine bila šesta na svetu, najbolji plasman od srebra iz Beograda 2013.

18.00: (5,20) Angola (11,00) Slovenija (1,22)

Zadovoljan je Bregar izdanjima u prva dva kola, ali je svestan da najteži rivali tek dolaze.

"Mislim da smo obavili dobar posao i ispunili ciljeve koje smo zacrtali. Predstoji nam utakmica sa Rusijom, znamo da čitava prva postava igra za CSKA iz Moskve, učesnika Lige šampiona. Znamo da nas čeka teška utakmica, moramo da napravimo još manje grešaka u napadu, da podignemo nivo realizacije u napadu kod šuteva i da ponovimo igru u odbrani protiv Poljske. Istina je da ne igraju dve najbolje ruske igračice Darija Dimitrieva i Ana Vjahirjeva, ali Rusija ima veliku bazu mladih i dobrih igračica i ako neka nedostaje, dolaze druge. Smatram da je to ozbiljna reprezentacija. Jeste podmlađena, ali ipak prva postava igra u CSKA i čeka nas jedan težak meč“, istakao je slovenački stručnjak na kormilu Srbije.

Rukometašice Rusije (©Reuters)Rukometašice Rusije (©Reuters)

Odbrana bi trebalo da bude ključ.

"Svaka ozbiljna ekipa ima dobru odbranu, pa kako i svi treneri tako i ja želim da smo kompaktni, da smo jaki u odbrani sa puno kretanja. Na taj način ćemo nastaviti da igramo u svakoj utakmici, pa i protiv Rusije. Potrebno je trčanje nazad iz napada i jaka odbrana i mislim da će to biti ključ pobede“.

20.30: (1,80) Holandija (8,00) Švedska (2,35)

Koncentracija je na meč sa Zbornajom, ali pogled je uperen i ka Grupi A iz koje nam stižu protivnici u narendoj rundi.

"Tamo je najbolja selekcija Francuska i ona uvek ide na medalju, odnosno na zlato. Tu je i selekcija Slovenije. Crna Gora je pobedila Angolu. Svi protivnici su nam poznati i mislim da su pred nama četiri teška meča“, zaključio je selektor Srbije Bregar.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (ŠPANIJA) – 3. KOLO

Utorak

GRUPA A

18.00: (5,20) Angola (11,00) Slovenija (1,22)

20.30: (1,95) Francuska (hendikep -9.5) Crna Gora (1,75)

GRUPA B

18.00: (1,85) Kamerun (hendikep +16,5) Poljska (1,85)

20.30: (1,30) Rusija (9,00) Srbija (4,40)

GRUPA C

18.00: (1,03) Kazahstan (20,0) Iran (16,0)

20.30: (1,02) Norveška (23,0) Rumunija (19,0)

GRUPA D

18.00: (3,60) Portoriko (8,50) Uzbekistan (1,40)

20.30: (1,80) Holandija (8,00) Švedska (2,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo za rukometašiceženska rukometna reprezentacija FrancuskeŽenska rukometna reprezentacija Rusiježenska rukometna reprezentacija SrbijeUroš Bregar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara