Okolina

Ekološki protesti u Srbiji okidač za proteste u Srpskoj

Ekološki protesti u Srbiji okidač za proteste u Srpskoj
Foto: N.N. | Ekološki protesti u Srbiji okidač za proteste u Srpskoj

MRKONJIĆ GRAD, PETROVO - Ekološki protesti, koji već danima traju u Srbiji protiv otvaranja rudnika litijuma "Rio Tinto" kod Loznice, prelili su se djelimično i na prostor Republike Srpske, gdje je ranije organizovan protest u Bijeljini, a čini se da su bili i okidač za protest organizovan u opštini Petrovo, gdje se rade istraživanja ruda plemenitih metala.

Naime, milionski projekat u rudarskom sektoru, koji vodi kompanija "Lykos Balkan Metals" d.o.o. iz Bijeljine, jedine kompanije iz RS koja se nalazi na Australijskoj berzi, u fazi je geoloških istraživanja i to na prostoru pet opština - Petrovo, Mrkonjić Grad, Jezero, Šipovo te dijelom u opštini Čajniče.

Mještani opštine Petrovo su se tome snažno i jasno usprotivili i zahtijevali više informacija o potencijalnim iskopavanjima ruda na području više sela, u strahu da bi ova istraživanja, a i moguća buduća iskopavanja, bila štetna po čistu okolinu.

Kako su u opštini Petrovo naveli za "Nezavisne novine" povodom zabrinutosti građana, Skupština ove opštine je donijela odluku da ne podržava detaljna geološka istraživanja mineralnih sirovina.

"Skupština zadužuje načelnika da od nadležnog ministarstva traži da preispita zakonitosti datog rješenja kojim je privrednom društvu 'Medeni brijeg' odobreno izvođenje detaljnijih geoloških istraživanja", stoji u zaključku Skupštine opštine Petrovo.

Nadalje se navodi da su zadužili načelnika da od nadležnog Ministarstva energetike i rudarstva RS traži obustavljanje svih istraživanja.

Kako je ranije za medije potvrdio Petar Đokić, minstar energetike i rudarstva RS, kompanija "Medeni brijeg", koja je podružnica kompanije "Lykos Balkan Metals", ima dozvolu za istraživanja.

"U aprilu ove godine je kompaniji 'Medeni brijeg' iz Bijeljine dodijeljeno pravo na sprovođenje geoloških istraživanja na određene vrste metaličnih sirovina. To istraživanje je u toku. Tek nakon završetka istraživanja moglo bi se govoriti o eventualnom zaključivanju ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina ako ih tu uopšte ima. Mi u ovom trenutku kao ministarstvo ne možemo oduzeti nekom pravo ako smo ga dodijelili po postupku koji smo sproveli u skladu sa zakonom i pravilnikom", rekao je tada Đokić.

Kako je za "Nezavisne novine" istakao Miloš Bošnjaković, osnivač "Lykos Metals Limiteda" i direktor "Lykos Balkan Metalsa", na prostoru ovih pet opština se trenutno rade isključivo geološka istraživanja te nigdje dosad nisu rađena iskopavanja.

"U pitanju su tri vrste geoloških istraživanja, koja da neko radi i nekvalitetno ne mogu izazvati ekološku katastrofu", rekao je Bošnjaković, dodajući da oni trenutno uzimaju s površine tla oko kilogram zemlje, koju potom šalju na analizu da bi vidjeli šta se u tim uzorcima nalazi.

Dodao je da su na prostoru opštine Petrovo prisutni već osam mjeseci, te da se čini da se nešto preko noći promijenilo, jer su ljudi sada u strahu da bi ova istraživanja mogla da dovedu do ekoloških problema.

Na pitanje koje su to rude koje se traže na prostoru ove male ozrenske opštine, Bošnjaković kaže da se kroz istoriju navode nalazišta bakra, pa čak i zlata na ovom prostoru.

"Neosporna je mineralizacija na Ozrenu i u ozrenskim selima. Priča se tu kroz istoriju o bakru, o zlatu, odnosno o plemenitim metalima. Takođe, priča se i o kobaltu, željezu i niklu", rekao je Bošnjaković, ističući da o iskopavanjima dosad nije bilo ni riječi te da za iskopavanje nemaju dozvolu nadležnog ministarstva, već samo dozvolu za geološko istraživanje.

Građani drugih opština u kojima se rade ova istraživanja ne dijele zabrinutost mještana Petrova.

"Održao sam nekoliko sastanak s tom kompanijom, s mještanima i našim lovcima, i s obzirom na to da se kod nas očekuje da nađu željeznu rudu ne bi trebalo da imamo ekoloških problema", rekao je Dragan Vođević, načelnik Mrkonjić Grada.

Kako je u razgovoru za "Nezavisne novine" kazala Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero, ova kompanija dobila je dozvolu da radi istraživanja, a ne eksploataciju.

"Ako dođe do tog da na određenim bušotinama, koje su dužni da vrate u prvobitno stanje, pronađu rude, onda traže dozvolu za ekploataciju", navela je Ružičićeva, dodajući da se, kada je riječ o ovoj opštini, traže rude bakra i željeza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije