Dmitrović: Moramo da imamo porodice sa bar troje dece, a to ne može u stanovima od 50 kvadrata

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović ocenio je da Srbija demografsku bitku ne može dobiti u gradovima, već u ruralnim ili prigradskim naseljima, ne u soliterima.
"Da bismo popravili demografsku sliku moramo da imamo porodice sa bar troje dece, a to nije izvodljivo u stanovima od 50 kvadratnih metara. Sve je lakše tamo gde postoji desetak ari zemlje, tamo je lakše podizati decu i širiti porodicu", rekao je Dmitrović.
On je konstatovao da je rešenje demografije pitanje svesti i zdravog sistema vrednosti koji se mora vratiti.
"Porodice sa najviše dece su one koje su slabijeg materijalnog stanja. To su porodice koje ne biraju još jedan stan, već još jedan život, to su porodice koje vole decu, kojima su deca smisao života", zaključio je Dmitrović. 
 
U Srbiji je tokom prošle godine umrlo skoro dva puta više građana nego što se rodilo beba, pokazuju podaci iz matičnih knjiga rođenih i umrlih tokom 2020. godine. Rođene su 61.693 bebe, a umrle su 114.954 osobe.
 
U poređenju sa 2019. godinom kada su rođene 63.484 bebe, Srbija beleži pad broja rođenih za 2,8 odsto. Broj umrlih veći je za 13.991 u 2020. godini u odnosu na godinu koja joj je prethodila (100.963).
 
Srbija ima negativan prirodni priraštaj od 1992. godine, a veliki broj opština čak od šezdesetih godina. Sve to je uticalo na smanjenje broja stanovnika, ali i na smanjenje mladih generacija koje učestvuju u rađanju, na povećanje prosečne starosti stanovništva.
  • Kome ti pripadaš

    07.12.2021 11:35
    "Porodice sa najviše dece su one koje su slabijeg materijalnog stanja. To su porodice koje ne biraju još jedan stan, već još jedan život, to su porodice koje vole decu, kojima su deca smisao života", zaključio je Dmitrović.

    Ne tupi, Dmitroviću! Trebaju ljudi u ovoj državi sa standardom najgorih afričkih zemalja da imaju troje dece pa da gledaju kako im deca umiru od gladi. Naravno mislim na poštene ljude, a ne na političarsku ološ i njihove mafijaše i "tajkune".
  • Zorz

    07.12.2021 11:30
    Volim ovog jer koristi Vikipediju na engl. Tamo lepo pise (na engl.) da je zavrsio istovremeno prava na Bg i ZG Univ. I jos nesto kao istoriju umetnosti. Nakon zadnje seobe Srbalja odanle, otud, iz onijeh krajeva importovan sa jos nekim fosnama u devedesetim i eto. Kad imas skolu, sta ti drugo treba? Mozes cak i ministar da postanes, a ne moras ni da budes odavle. Zelim vam svima puno srece sa Bice Kinta Dok Je Rio Tinta, nazalost, ocito nece biti za vas. Bice za onog Imas Sjaj Za Usta?Posto ovakvi vode grad, "pokrajinu", zemlju medj' sljivama. Sve ove decenije sto su prosle, hteo sam da verujem da smo Jevropa, al' kanda smo ono kako nas i tretiraju manje vise svugdi - seljana...
  • Bananana

    07.12.2021 11:22
    Deca se radjaju sa dva drzavljanstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija