07. decembar  2021. 01.35  →  11.19 | Izvor: Tanjug

Od danas isplata dodatnih 20 evra pomoći za 5,8 miliona građana

BEOGRAD -

Isplata državne pomoći u iznosu od 20 evra počela je jutros za penzionere, one koji primaju socijalnu pomoć i licima koji su u zavodima za izvršenje sankcija, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Ukupno će oko 5,8 miliona građana Srbije dobiti po 20 evra novčane pomoći države, koje isplaćujemo u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa. Novac će danas biti isplaćen za 1.743.929 penzionera, primalaca socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija", rekao je Mali.

Zatim će, u sredu, 8. decembra, precizirao je ministar, novac biti isplaćen za 2.328.123 građana, a u četvrtak 9. decembra novac će dobiti još 1.729.707 građana Srbije, navedeno je u saopštenju.

"Za ovu meru podrške ukupno je opredeljeno 13,6 milijardi dinara, a isplatom tog novca završavamo isplate u okviru trećeg paketa podrške u ovoj godini", rekao je ministar Mali.

evri, novcanik, 20, evra, stednja, novac, pare

Podsetio je da su do sada uspešno realizovana tri paketa podrške privredi i građanima Srbije koja su ukupno vredna oko osam milijardi evra odnosno oko 17 odsto BDP-a.

Ministar Mali je podsetio da je u maju i novembru 5,7 miliona građana dobilo 30 plus 30 evra, da su vakcinisani u junu dobili po 3.000 dinara, a nezaposleni po 60 evra.

"Podsećam vas i da su penzioneri u septembru dobili po 50 evra novčane podrške, a naši najstariji sugrađani mogu da očekuju još po 20.000 dinara u februaru, kao što smo i predvideli budžetom za 2022. godinu", naveo je ministar finansija.

Mali je dodao da sve ove mere pokazuju da je podrška države kontinuirana, te da se pokazalo da država brine o svojim građanima, njihovom životnom standardu i kvalitetu života.

"Stabilne javne finansije i jaka ekonomija omogućile su nam da sve što smo obećali isplatimo bez dana kašnjenja. Merama koje smo sproveli zadržali smo optimizam građana, koji nisu smanjili potrošnju zbog pandemije korona virusa. Pokazali smo da je Srbija jaka i stabilna i da je tu za svoju privredu i građane, kao i da odlični ekonomski rezultati koje postižemo nisu slučajni", dodao je Mali.

On je podsetio da je Srbija u trećem kvartalu ostvarila stopu privrednog rata od 7,7 odsto, a da će u ovoj godini imati stopu rasta veću od sedam odsto.

"Ako se tome doda prošlogodišnji rezultat od tek minus 0,9 odsto, jasno je da ćemo imati jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je kumulativni rast BDP-a u pitanju. Takođe, naš javni dug je pod kontrolom i ostaće na nivou ispod 60 odsto, a nezaposlenost je na silaznoj putanji, uprkos pandemiji. Sve su to odlične vesti za naše građane, i sjajan pokazatelj ekonomske snage naše zemlje", zaključio je ministar Mali.

Potpuno smo likvidni i stabilni, bez dodatnog zaduživanja

Mali je izjavio da država nije predvidela nijedan dodatni dinar zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala, dodajući da je u ponedeljak na kraju dana, pre isplate 20 evra, bilo 298 milijardi dinara na računu i da je naša ekonomija potpuno likvidna i stabilna.

Mali je naveo i da će Srbija, kumulativno za prethodnu i ovu godinu, imati najveću stopu rasta u Evropi.

"Ove godine biće rast 7,3 odsto, prošle godine bio je -0,9. Pobeđujemo u ekonomiji u vreme najveće ekonomske krize ikada", ističe Mali dodajući da Srbija ubrzano, brže od očekivanog, dolazi i približava se standardu razvijenih zemalja.

Ističe da prosečna plata raste iz godine u godinu, da je u budžetu za sledeću godinu planirano povećanje penzija 5,5 odsto po švajcarskom modelu, kao i povećanje plata u javnom sektoru.

Demografija postala tema broj 1, uskoro novi paket mera

Mali je izjavio da je pitanje demografije u Srbiji postalo tema broj 1 i ponovio da će od 1. januara 2022. godine za svako prvorođeno dete država isplatiti po 300.000 dinara.

Mali je za RTS rekao da će narednih dana biti predstavljen kompletan paket mera za drugo, treće dete, kao i model pomoći za kredite za stan.

"Sve što radimo ništa ne vredi ako ne bude više dece u našoj zemlji, zato su ove mere prioritet prioriteta. Narednih dana izlazimo sa kompletnim setom mera od naredne godine", rekao je Mali.

Mali dodaje da raste i minimalna zarada, za 9,4 odsto, i ide na više od 35.000 dinara.

Dodaje da će ove godine udeo javnog duga u BDP-u biti 58,2 odsto, a da ce sledeće godine biti 55,5 odsto.

"Nismo predvideli nijedan jedini dodatni dinar zaduživanja na međunarodnom tržištu kapitala. Juče na kraju dana, pre isplate 20 evra - 13,6 milijardi će koštati to, imali smo 298 milijardi dinara na računu, preko 2,5 milijarde evra, potpuno smo likvidni i stabilni", ističe ministar.

Ukazuje da je stopa nezaposlenosti 10,5 odsto što, kaže, govori o tome da su preduzete mere dobre.

Na kritike da se novac isplaćuje, jer su izbori naredne godine, Mali odgovara pitanjem: "Ako je to tačno, zašto se dešavalo tokom ove i prošle godine?".

"Ne radimo zbog izbora neke stvari koje su važne za građane. Godinama unazad sprovodimo ekonomsku politiku koja za cilj ima rast privrede i rast standarda. Ekonomija ni na koji način kod nas ne definiše politiku. Sprovedene mere su kako bismo umanjili negativne posledice kovida-19. Mi iz ove krize izlazimo sa mnogo manjim posledicama od razvijenih zemalja", navodi Mali.