Dostupni linkovi

Vakcinacija u New Yorku obavezna i za radnike u privatnom sektoru


Dok se omikron soj korona virusa širi u New Yorku se uvodi obavezna vakcinacija i za radnike u privatnom sektoru
Dok se omikron soj korona virusa širi u New Yorku se uvodi obavezna vakcinacija i za radnike u privatnom sektoru

Svi radnici u New Yorku moraće da se vakcinišu ukoliko žele da idu na posao, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio, prenosi BBC.

Ovo pravilo stupit će na snagu 27. decembra.

Gradonačelnik New Yorka rekao je također da će ovo biti prvi grad u Americi u kojem će vakcine biti obavezne za privatne radnike što će uticati na 184.000 poslova. Obaveza vakcinacije za javni sektor stupila je na snagu ranije ove jeseni, što je dovelo neke radnike da napuste svoje poslove. No, stepen vakcinacije je porastao zbog odluke o obaveznim vakcinama.

Mnoge kompanije, uključujući i neke od banaka na Wall Streetu poput Goldman Sachs Grupe, Morgan Stanley i Citigroup već traže od svojih zaposlenika da se vakcinišu kako bi mogli raditi u kancelarijama.

Pratite na RSE:

Do sada je u New Yorku identifikovano deset slučajeva zaraženih omikron sojem korona virusa.

Pored obaveznog vakcinisanja privatnika, u New Yorku će se vakcinisati i djeca od pet do 11 godina starosti koja trebaju primiti barem jednu dozu do 14. decembra, a stariji od 12 godina moraju biti u potpunosti vakcinisani do 27. decembra kako bi mogli ući u restorane ili učestvovati u vanškolskim aktivnostima.

“Vakcinacija je izlaz iz ove pandemije”, rekao je de Blasio.

Oko 89 odraslih stanovnika New Yorka do sada je primilo barem jednu dozu vakcine, što je iznad nacionalne stope od 83,5 posto.

Omikron vraća restrikcije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Tokom prošle sedmice u zemlji je u prosjeku zabilježeno više od 120.000 novih slučajeva korona virusa dnevno, što je porast od 64 posto u odnosu na sedmicu ranije. Zabilježeno je otprilike 1.300 smrtnih slučajeva dnevno.

Omikron, novi soj korona virusa prvi put otkriven na jugu Afrike proširio se svijetom, a do sada je zabilježen u 18 saveznih američkih država.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG