Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Novak slavi 350. sedmicu na vrhu, na horizontu rekord Štefi Graf

Vreme čitanja: 2min | pon. 06.12.21. | 09:31

Novi jubilej za kraj 2021. godine

Veliki i važan dan za Novaka Đokovića i srpski tenis. Prvi reket sveta danas slavi 350. sedmicu kako je na vrhu ATP liste, tako da je dodatno produžio i zacementirao rekord koji će teško biti nadmašen skorije.

Bila je ovo istorijska sezona za najboljeg na svetu. Po rekordni sedmi put završio je sezonu na prvom mestu i tako pretekao Pita Samprasa kome je to šest puta uspevalo. Osmog marta je prestigao Rodžera Federera (310 sedmica) na vrhu ATP liste, a rangiranja se vrše od 1973. godine.

Izabrane vesti

"Zaista me uzbuđuje da idem putem legendi i velikana našeg sporta. Znajući da sam zaslužio mesto među njima prateći moje dečačke snove je prelepa potvrda da je sve moguće kada se stvari rade iz ljubavi i strasti", rekao je tada Đoković.

Novak je završio 2021. godinu sa skorom 55-7, osvojio je Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon, imao je šansu i za Olimpijske igre i US Open, ali to mu je izmaklo. Trenutna vlada na prvom mestu ATP liste počela je u februaru 2020. godine i od tada ga niko nije svrgao.

Srpski teniser imaće priliku da ispiše istoriju sledeće godine. Mogao bi da prestigne rekord legendarne Štefi Graf koja je u ženskom tenisu bila na vrhu VTA liste čak 377 sedmica.

Podsećanja radi, Đoković je već prestigao Martinu Navratilovu koja je na vrhu VTA liste bila 332 nedelje.

Zanimljivo je da sve ovo pomenuto nije dovoljno bivšem teniseru Mihaelu Štihu, nekada osvajaču Vimbldona. Kaže da mu kod najboljih tenisera današnjice nedostaje - emocija.

"U prošlosti su Agasi, Sampras ili Ivanišević imali ličnost, nisu bili samo sportisti. Istina je da su kasnije Lejton Hjuit ili Karlos Moja bili sjajni teniseri, ali su malo otkrivali o sebi kao o pojedincima. To je pomalo kao sa Rodžerom Federerom, Rafaelom Nadalom i Novakom Đokovićem. Navijači žele da osete emociju. Kod ove trojice igrača, možda i najboljim igračima u istoriji, ponekad mi nedostaje emocija", rekao je Mihael Štih.


tagovi

Novak ĐokovićATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara