PANIKA U NJUJORKU Zbog pandemije, stanovnici Velike jabuke ostaju bez omiljene namirnice: Ovo je loše! Svetinja je ugrožena!
Foto: Michael Nagle / Xinhua News / Profimedia

bizarno

PANIKA U NJUJORKU Zbog pandemije, stanovnici Velike jabuke ostaju bez omiljene namirnice: Ovo je loše! Svetinja je ugrožena!

Planeta -

Pandemija koronavirusa izazvala je probleme sa isporukom, nabavkom, i prevozom životnih namirnica. Cene su porasle, kao i frustracije ljudi.

Neviđena nestašica se pojavila i u Njujorku. Tamo bi, naime, uživanje u pecivima, takozvanom bejglu (bagel), svakodnevnoj poslastici brojnih Njujorčana moglo biti dovedeno u pitanje.

Razlog je bizaran, ali i stvaran. Ponestalo je, piše Njujork tajms, sastojka bez kog je njihovo serviranje nezamislivo - krem sira.

"Ovo je loše. Ovo je jako loše", kaže Pedro Agilar, vlasnik Pick-a-Bagel franšize koja ima nekoliko poslovnica na Menhetnu.

Kaže da ako negde ne pronađe krem sir, od ponedeljka neće moći da prodaje svoja peciva. Takvih kao Pedro je mnogo.

Prodavci peciva u Njujorku potroše pola tone krem sira za svega nekoliko sedmica.

Krem sir je osnova za fil kojim pune ili prelivaju pecivo.

Prema receptu koji se, kažu iz firme Kraft Hajnc, pojavio 1870ih, za kvalitetan fil su uz kremasti sir potrebni još mlečna kiselina i pasterizovano mleko. Većina majstora peciva svoj miks radi pomoću filadelfijskog krem sira koji proizvodi upravo Kraft Hajnc. On nije isti kao onaj koji se nalazi u prodavnicama, jer je neobrađen i nije zamućen. Ali sada ne mogu da ga nabave, a dobavljači im se gotovo tri nedelje ne javljaju.

"Moljakanje je jedan od mojih planova. Zvao sam osam dobavljača i ništa. Nadam se da će neko uskoro dobiti sir i nazvati me", kaže menadžer prodavnice Zabar, Skot Goldšajn.

Kaže da imaju rezervi sira za još deset dana. Vlasnik druge prodavaonice, F&H Deriz, Džozef Dema dodaje da mu se ovako nešto nije dogodilo u 30 godina rada i da ne vidi kraj ove nestašice nasušno mu potrebnog sastojka.

Isporuku krem sira očekivao je u petak i Kristofer Puglijeze, vlasnik Tompkins Skver bejgls, ali ga je dočekalo neprijatno iznenađenje.

"Dobavljač me je pozvao u sredu i rekao da ne može da mi isporuči 360 kilograma krem sira. Nisam znao šta ću da radim za vikend, jer mi je upravo četvoro ljudi reklo da mi ni oni ne mogu nabaviti sir", ispričao je on.

Nakon brojnih poziva, uspeo je da pronađe sir, ali je umesto standardne bačve, dobio nekoliko pakovanja od po kilogram sira.

Prodavači peciva su za Njujork tajms rekli da su problemi sa isporukom raznih namirnica krenuli pre nekoliko meseci. Ponestajalo im je maramica, čaša za kafu i sokova. Ipak, nisu očekivali da će im zafaliti i krem sir, najvažniji sastojak za pecivo.

Kada bi naručili 1000 kutija krem sira, dobili bi ih svega nekoliko, a kad bi naručili ceo kamion, stigla bi im možda samo jedna paleta.

Pošto su shvatili da je nestašica, krenuli su u masovnu poteru i počeli da zovu dobavljače iz različitih delova Njujorka. Kada su se ti pozivi pokazali kao uzaludni, potragu su proširili van državnih granica.

"Seo samu kamion i odvezao se do Nju Džersija i tamo pronašao svoj krem sir", rekao je Frenk Mejter koji drži prodavnicu u Bruklinu. Dodao je da u "normalno vreme" nikada ne bi morao da ide tako daleko.

Predstavnik jednog od najvećih distributera hrane u Njujorku, firme Fišer fuds, Fil Picano ispričao je da je poslednjih nedelja dobio stotine uspaničenih poziva vlasnika prodavnica peciva. On je rekao da mu je nejasan razlog iznenadne nestašice, ali da sira nema.

Neki distributeri su se obratili i manjim farmerima, a navodno je nastao problem i zbog manjka radnika u proizvodnji sira.

Dok distributeri pokušavaju da pronađu dodatne zalihe koje bi dostavili svojim saradnicima, vlasnici prodavaonica se pitaju kad će svemu doći kraj jer njihovi kupci ne žele pecivo bez "čudesnog" krema.

"Čini se smešno pričati o ovome kao o nekakvoj velikoj krizi, ali nedeljna peciva su svetinja. Mrzim osećaj da sam izneverio ljude", rekao je Puglijeze i dodao da su peciva u Njujorku institucija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track