Dostupni linkovi

Belorusija uputila protestnu notu Ukrajini zbog kršenja vazdušnog prostora


Ukrajinski vojni helikopter, ilustracija
Ukrajinski vojni helikopter, ilustracija

Belorusko ministarstvo odbrane saopštilo je 5. decembra da je pozvalo ukrajinskog vojnog atašea u znak protesta protiv, kako su naveli, ponovljenih kršenja beloruskog vazdušnog prostora od strane ukrajinskih aviona.

Belorusija je uručila protestnu notu ukrajinskom zvaničniku, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Vojni ataše je obavešten da ukrajinska strana izbegava dijalog za rešavanje sporova što je veoma zabrinjavajuće", saopštilo je ministarstvo.

Belorusija je 4. decembra saopštila da je ukrajinski vojni helikopter preleteo jedan kilometar na belorusku teritoriju tokom manevara. Portparol ukrajinske granične službe negirao je optužbe.

Ukrajinska vojska saopštila je 5. decembra da nema šta da doda tom komentaru.

Odnosi između dve zemlje su se naglo pogoršali od prošle godine, kada je Rusija stala na stranu beloruskog autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka tokom masovnih opozicionih demonstracija, a Lukašenko je zauzvrat postao glasniji u podršci Moskvi protiv Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden trebalo bi 7. decembra da razgovaraju o tenzijama u regionu.

Ukrajina i njeni saveznici u NATO-u optužuju Rusiju za gomilanje desetina hiljada vojnika u blizini ukrajinskih granica.

XS
SM
MD
LG