Novi optimizam: Nemamo državu, ugašena je batinaškim nasiljem 1Foto: M. P.

Mi više nemamo. državu, ona je prestala da postoji prošlog vikenda kada je vlast poslala batinaše na goloruki narod, koji se pobunio zbog nepravednih zakona o referendumu i eksproprijaciji, poručila je potpredsednica DS Dragana Rakić na protestnoj tribini koju je organizovao Pokret Novi optimizam u Zrenjaninu.

Ona je pozvala okupljene na jedinstvo, i podsetila da je vlast privremeno povukla svoje batinaške falange, ali je spremna da to ponovo uradi.

“Svi zahtevi ostaju isti, da se sporni zakoni o referendumu i narodnoj inicijativi i eksproprijaciji povuku, da se Srbija zaštiti od investicija koje narušavanju njena prirodna dobra. Sada pridodajemo još jedan, da se uhapse nasilnici koji su nasrnuli na građane prošlog vikenda i tukli ih”, rekla je Dragana Rakić.

Poptredsednica Narodne stranke dr Sanda Raškovič Ivić rekla je da se Srbija nalazi u fazi teške bolesti, kao i njen predsednik, koji ubeđuje građane da nisu videli ni doživeli državno nasilje.

“Nećemo Rio Tinto, nećemo nikoga. Nećemo da Srbija bude kolonija, ni Istoka, ni Zapada. Ne trebaju nam prljave tehnologije u našoj zemlji, ni takvi investitori koje suvim zlatom plaćamo, poput Linglonga koji je na ruke dobio 100 miliona evra. Nećemo da od Srbije naprave mesto odakle će ljudi morati da beže”, rekla je Sandra Rašković Ivić.

Protestna tribina održana je ispred Kulturnog centra, po kiši, jer je ova institucija odbila da iznajmi prostor Branislavu Grubačkom, zbog čega je on dobio podršku ne samo građana i aktivista, već i političkih stranaka da se skup održi na otvorenom.

“Da, ovo jeste politički skup i da, mi moramo svi u jednu kolonu, svi zajedno da ovo zlo pobedimo. Zrenjanin mora pod hitno na nove lokalne izbore, nema vremena za čekanje”, poručio je Branislav Grubački i dodao da ne pristaje na diskriminaciju bilo koje vrste.

Miljan Čičić iz Pokreta ujedinjenih fantoma najavio je da je, nakon batinaškog napada na zrenjaninske stranačke aktiviste, vreme za pokretanje inicijative za raspisivanje lokalnih izbora u Zrenjaninu.

Potpredsednica SSP Zrenjanin Sonja Pernat, koja je bila uhapšena prošlog vikenda u Zrenjaninu nakon mirnog protesta, pozvala je zrenjaninsku policiju da otkrije i uhapsi kapuljaše koji su tukli građane, a za koje građani trvde da su ih prepoznali i da su iz Zrenjanina.

Okupljenima su se obratili i Dušan Kokot, iz Građanskog preokreta, koji je poručio “neka pada kiša, padaće i oni”, poljoprivrednik Slavko Vukov iz Zrenjanina, koji je upozorio da će banatski ratari prvi osetiti posledice oduzimanja zemlje kada počne gradnja novog auto-puta, dok je članica Skupštine Novog optimizma Senka Jankov najavila niz aktivnosti ovog pokreta sa ciljem da se “ovoj vlasti vide leđa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari