Svet

0

Ministar ostrvske zemlje Tuvalu iz vode poslao simboličnu poruku

Autor: KP

Izvor: Beta

Ministar ostrvske zemlje Tuvalu iz vode poslao simboličnu poruku

Izvor: Pixabay.com

Ministar Tuvalua u Pacifičkom okeanu poslao je dramatičnu poruku da ta ostrvska zemlja tone dok je u odelu stajao u vodi do kolena na mestu gde je pre mnogo godina bio suv teren.


Kako danas prenosi Bi-Bi-Si (BBC), ministar pravde, komunikacija i spoljnih poslova Sajmon Kofe jasno je ukazao na poguban uticaj klimatskih promena sa kojima se Tuvalu danas suočava, kao i da će one pogađati i mnoge druge zemlje na svetu.

Porast nivoa mora zbog klimatskih promena već utiče na gubitak zemljišta i nedostatak vode za piće na ovim ostrvima.

Vlasti i stanovnici Tuvalua, male države u Polineziji, već se pripremaju za najgori scenario - potpuno potapanje ostrva.

Tuvalu ima devet malih ostrva i udaljen je oko 4.000 kilometara od Australije i Havaja. Najbliži susedi su Kiribati, Samoa i Fidži.

"Najviša tačka iznad nivoa mora je četiri metra", kaže Kofe za BBC Mundo.

Cela zemlja ima 26 kvadratnih kilometara, gde živi oko 12.000 ljudi.

Kao i Kiribati i Maldivi, Tuvalu je zemlja koja se sastoji od atola zbog čega je posebno osetljiva na globalno zagrevanje. Teritorije ovih država su na koralnim grebenima u obliku prstena koji okružuju centralnu lagunu.

https://twitter.com/NasirovSamid/status/146648882130882562?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1466848882130882562%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FNasirovSamid2Fstatus2F1466848882130882562widget%3DTweet

 

 

 

 

 



"Živimo na veoma ograničenim pojasevima zemlje... Sa porastom nivoa mora vidimo kako nestaju delovi ostrva", upozorio je ministar i dodao da se Tuvalu suočava i sa jakim ciklonima i periodima suša.

Viša temperatura okeana dovela je do izbeljenih koralnih grebena, vitalnih za zaštitu obale i mrešćenje ribe. Ostrvo je ugroženo i zbog prodora slane vode.

Okeanska voda prodire pod zemlju u određenim oblastima i to utiče na vodonosne slojeve, objasnio je Kofe, navodi BBC.

"Vodu za piće obično dobijamo od kiše, ali na nekim ostrvima su kopali i bunare za pristup podzemnim vodama. To danas nije moguće zbog prodora morske vode, tako da u osnovi zavisimo samo od kišnice", rekao je zvaničnik.

Ostrvske države poput Tuvalua pozivaju na globalnu klimatsku akciju više od 30 godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR