Najnovije vesti
Vesti Svet
"OVDE SAM DA VAS POGLEDAM U OČI" Papa na Lezbosu posetio izbeglice

"OVDE SAM DA VAS POGLEDAM U OČI" Papa na Lezbosu posetio izbeglice

Papa Franja posetio je danas migrantski kamp na grčkom ostrbu Lezbos, gde se obratio privremenim stanovnicima kampa i kritikovao političare koji koriste problem izbeglica u političke svrhe.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Papa Franja na Lezbosu Foto: alessandra tarantino / Tanjug/AP
Papa Franja na Lezbosu

Ovo je druga poseta pape grčkom ostrvu, koji je tokom čitave posete Grčkoj i Kipru, kao prioritet stavio je pitanja izbeglica i migranta, preneo je "Katimerini".

On se požalio da se od njegove poslednje posete pre pet godina "malo toga promenilo po pitanju migracija".

Papa je bio na Lezbosu 2016. godine i tada je poveo 12 Sirijaca sa sobom u Italiju, a sada se vratio u petodnevnu posetu Kipru i Grčkoj, kako bi posetio kamp Mavrovuni, gde ima oko 2.300 ljudi.

"Ovde sam da vidim vaša lica i da vas pogledam u oči. Vidim oči pune čekivanja, oči koje su videle nasilje i siromaštvo, oči koje su napunjene sa previše suza", kazao je papa.

Franja je drugi dan zaredom kritikovao one koji koriste migrantsku krizu za političke ciljeve.

"Treba kritikovati prave uzroke (migracija), a ne siromašne ljude koji plaćaju posledice, pa ih čak koriste i za političku propagandu“, rekao je on, preneo je Rojters.

"Današnja poseta pape je čast za nas migrante. Sada znam da postoji neko ko misli na nas. Papa nam daje snagu i veru da nastavimo dalje", rekao je 18-godišnji migrant iz Republike Kongo, koji je u kampu više od godinu dana.

Papina poseta nije važna samo za katoličke stanovnike kampa jer nije pitanje religije, već solidarnosti, dodaje "Katimerini", navodeći da će 37 muslimanskih migranata prisustvovati papinom govoru.

"On time pokazuje da je sa nama, kao brat", rekao je Iračanin (60), dodavši da smo svi isti.