Vesti

0

Zeleno-levi blok: Hitno usvojiti zakon protiv rudnika u Jadru i smeniti Zekić i članove REM-a

Autor: KP

Izvor: Beta

Zeleno-levi blok: Hitno usvojiti zakon protiv rudnika u Jadru i smeniti Zekić i članove REM-a

Izvor: Beta /Milan Timotić

Predstavnici zeleno-levog bloka zatražili su hitno usvajanje zakona kojim se "briše" plan o otvaranju rudnika litijuma u Jadru i smenu predsednice Regularnog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić i svih članova tog tela, a pozvali su i na novo okupljanje i blokade širom Srbije svake subote sve dok ta dva zahteva ne budu ispunjena.

"Idemo korak dalje u odnosu na dosadašnje zahteve. Tražimo da se donese zakon kojim će se rudnik u Jadru izbrisati, nema rudnika u Jadru. I to nikakve veze nema sa tim da li je to ova ili ona kompanija, ova, ili ona firma. Nema rudnika u Jadru", poručio je danas lider stranke Zajedno za Srbiju Nebošja Zelenović na konferenciji za novinare ispred zgrade predsedništva.

On je rekao da je Olivera Zekić učesnike protesta nazvala banditima i da ih sve treba pohapsiti, i ocenio da je onda i jasno zašto su građani mogli da čuju potpune neistine na mnogim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, i da su se tako "stekli svi uslovi da ona i ceo REM budu smenjeni".

"Javni servis mora biti otvoren za struku koja će građanima da objasni kakva nas propast čeka ako se svi zajedno ne izborimo - pocrkaćemo ako ne odbranimo vodu, vazduh i zemlju", naglasio je Zelenović.

Takođe je istakao da ostaju zahtevi zbog koji građani protestuju - povlačenje zakona o eksproprijaciji kao i izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Predstavnik Ekološkog ustanka Slobodan Jovanović Ćuta rekao je da su građani protestima "branili slobodu" i da "više niko neće moći da im otme ono što je njihovo, njihovu zemlju", najavljujući da će okupljanje u subotu biti masovnije od prethodnog održanog u oko 50 gradova Srbije.

Komentarišući izjavu predsednika države Aleksandra Vučića demonstrantima da ga "ubiju ili izađu na izbore", Jovanović mu je odgovorio da pazi kakve poruke šalje.

"Ako želi da nas uvuče u haos - mi u tome nećemo učestvovati", istakao je Jovanović.

On je rekao i da predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan dobro razmisli ko je ona da odlučuje o tome gde će novac da opredeli kad je proizvodnja filma u pitanju.

"Ako nema novca za Gorana Markovića, Srđana Dragojevića, Želimira Žilnika, onda neće biti ni za njenu platu tu gde radi, jer će biti smenjena po hitnom postupku kad dođemo na vlast i svi koji se tako ponašaju", rekao je Jovanović.

Predstavnik Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović istakao je da je zaštita životne sredine političko pitanje broj jedan i da će protesti biti nastavljeni.

"Prisustvovali smo važnom događaju u protestnoj istoriji srpskog naroda, koja nije mala", rekao je Veselinović, navodeći da će zeleno-levi blok biti sve masovniji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR