Matić: Potrošači nemaju razloga za brigu zbog oročenog zamrzavanja cena

Ministarka trgovine Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je prilikom kontrole Uredbe Vlade o ograničavanju cene brašna bilo više od 200 prijava i prekršajnih kazni.

Matić je za RTS rekla da je, kada je reč o novoj uredbi koja se odnosi na širi spektar - pet životnih namirnica, još u toku priprema velikih trgovačkih lanaca za primenu te mere jer ona se odnosi na to da se cene moraju vratiti na nivo od 15. novembra.

Ukazala je da je trenutno situacija stabilna i da nema nikakvih prijava u vezi sa kršenjem te mere.

"Videćemo od sledeće nedelje kako će se stvari razvijati. Ono što je praksa pokazala je da uglavnom veliki trgovački lanci odmah primenjuju meru bez većih kršenja. Dešava se u manjim nekim radnjama u unutrašnjosti Srbije", rekla je ministarka.
 
Govoreći o proizvođačima navela je da država ima mehanizme i da je ona i delovala i u smislu podrške proizvođačima.
 
"30.000 tona brašna je kroz robne rezerve izdvojeno za podršku mlinovima i pekarima i u tom smislu mi ćemo i dalje pratiti situaciju na terenu, i ako bude potrebno i sa drugim merama ćemo ka proizvođačima ići da bismo njima olakšali između ostalog, i da oni ne bi bili ti koji će poneti najviše ili platiti cenu ovih mera. Mislim da se to nikako neće desiti", istakla je Matićeva.
 
Na pitanje da li ima potrošači treba da brinu nakon isteka tih 60 dana, odgovorila je da ne treba da brinu.
 
Početkom nedelje Vlada je ograničila cene pet namirnica na 60 dana, radi stabilnosti na tržištu.

Teme

cene
  • Dzokus

    08.12.2021 23:43
    Tudja briga
    Suplja priča, da se građani ne brinu, cene su već podignute, ne brinite nemaju više kud da rastu
  • Maks

    05.12.2021 18:29
    Ogranićenje cena
    Ko ovde koga zavlaći i pravi ovaj narod budalama kad su podigli cene kako njima odgovara.
  • Maki

    05.12.2021 14:50
    60 dana
    Šta posle 60 dana....
    Robne rezerve malo,
    Onda nestašice.








Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.