Dostupni linkovi

Novinarsko udruženje: Policija da nađe napadače na snimatelja u Novom Sadu


Protestne blokade u Novom Sadu, 4. decembar 2021.
Protestne blokade u Novom Sadu, 4. decembar 2021.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da hitno sazna ko je napao snimatelja koji radi za medije tog udruženja tokom protestnih blokada u Novom Sadu 4. decembra.

U saopštenju NDNV od 5. decembra se navodi da su nepoznati muškarci koji su provocirali i kamenicama gađali građane okupljene na protestu, biber sprejom poprskali snimatelja Vladimira Špera. On je tada zadobio lakše povrede, dodaje se.

Šper je snimatelj za redakcije portala Autonomija i Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE, čiji je osnivač NDNV.

"Pozivamo policiju da otkrije ko su napadači na našeg kolegu i da ih nadležno tužilaštvo procesuira u skladu sa zakonom. Reč je o još jednom incidentu koji je obeležio protekli period zastrašivanja i kažnjavanja onih novinara i novinarki koji prate proteste građana širom Srbije", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, NDNV je slučaj prijavio nadležnima, kojima je poslat i snimak napada.

U Novom Sadu u Vojvodini, kao i u nekoliko drugih gradova Srbije, 4. decembra održane su nove protestne blokade puteva zbog Zakona o eksproprijaciji i o referendumu.

Širom Srbije blokiran saobraćaj, Vučić najavljuje moguće izmene Zakona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Ekološki aktivisti, lideri dela opozicionih stranaka i stručna javnost smatraju da su ovi zakoni doneseni u interesu privatnih kompanija, a na štetu građana i životne sredine.

Novinarska udruženja izvestila su da su pred proteste tog dana policajci posećivali aktiviste, ali i novinare na kućnim adresama sa ciljem da ne prisustvuju protestima.

XS
SM
MD
LG