Linkovi

Vlada u četvrtak o izmenama Zakona o eksproprijaciji zbog kojeg se protestovalo širom Srbije


Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će vlada razmatrati izmene zakona 9. decembra
Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će vlada razmatrati izmene zakona 9. decembra

Ministar finaisija Siniša Mali najavio je da će Vlada na sednici u četvrtak, 9. decembra razmotriti izmene Zakona o eksproprijaciji, zbog kojeg su, između ostalog, organizovani protesti širom Srbije ovog i proteklog vikenda.

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o eksproprijaciji 26. novembra, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ga još nije potpisao.

Ministar finansija kazao je za TV Prva da će se već danas raditi na izmenama zakona, a da će ih Vlada razmatrati u četvrtak i potom uputiti Skupštini. Mali je ponovio da izmene zakona nemaju veze sa Rio Tintom.

Da će Zakon o eksproprijaciji ponovo biti izmenjen, nagovestio je u nedelju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je razgovarao je sa stanovnicima sela Gornje Nedeljice u jadarskom kraju, gde je planran dolazak kompanije Rio Tinto.

On je nakon razgovora sa meštanima rekao da predlaže da se naprave izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji tako da se, praktično, vrati na snagu stari zakon, prenosi Fonet. Vučić je istakao da postojeći zakon nije protivustavan.

Najavio je da bi izmene zakona morale da budu usvojene pre nove godine.

"Ovo oko zakona o eksproprijaciji rešavaćemo u narednih sedam-osam dana, i nemajte nikakvih briga, na vama je da realno sagledate svoje mogućnosti, želje i potencijale. Niko na vas neće da vrši nikakav pritisak, niti će država nešto da vam ekspropriše ili uzme bilo šta ni po ovom, ni po onom, ni po ne znam kakvom zakonu", rekao je Vučić.

Istakao je da mu kod novog Zakona o eksproprijaciji ne dopada rok od samo pet dana za reagovanje građana "ukoliko hitnost nalaže da nekoga ostavite bez lične imovine".

U razgovoru koji je uživo prenošen na televiziji, stanovnici jadarskog kraja su istakli da ih najviše brine deponija rudnika koja je planirana između dve reke Jadar i Korenita, a predsednik im je odgovorio da će "razgovarati sa Rio Tinto i videti kakve su ugovorne obaveze po tom pitanju". Kako su meštani bili zabrinuti i za to šta će se desiti sa crkvom Svetog Georgija i seoskim grobljem ukoliko rudnik proradi, Vučić je najavio da će tražiti da ta crkva i groblje budu zaštićeni i izuzeti iz svake vrste ulaska u eksploataciono polje.

"Što se tiče odluka državnih organa, u narednom periodu neće se dešavati ama i baš ništa. Lično želim da se pozabavim time, da sve pregledamo, da vidimo šta bi moglo da se dogodi, pozitivno i negativno, promenićemo i Zakon da nam ne bi rekli da imaju pravo na eksploataciju, i to samo da bi morali da nam dostave Studiju izvoljivosti i Studiju o kompletnom uticaju na životnu sredinu, a pogotovo o tome kako će ljudi da žive", rekao je Vučić i dodao da je za sve to potrebno godinu, godinu i po dana. Vučić se pre nekoliko dana, nakon ekoloških protestnih blokada širom Srbije, obratio javnosti u vezi sa dolaskom kompanije Rio Tinto i rekao da su ugovore koji "diraju u integritet zemljišta" sa Rio Tintom potpisali predstavnici bivšeg režima 2012. godine. Istakao je i da smatra da je litijum važan za Srbiju.

U subotu su širom Srbije, ali i u inostranstvu, organizovani ekološki protesti. Organizatori su najavili da će blokade saobraćaja, ako se ne ispune njihovi zahtevi, naredne subote trajati tri sata.

XS
SM
MD
LG