U ČILEU OTKRIVEN NEOBIČAN DINOSAURUSOV REP Ova struktura apsolutno je neverovatna
Foto: EPA-EFE/Alberto Valdes

arheologija

U ČILEU OTKRIVEN NEOBIČAN DINOSAURUSOV REP Ova struktura apsolutno je neverovatna

Planeta -

Čileanski paleontolozi predstavili su ove nedelje zaključke o dinosaurusu otkrivenom pre tri godine u Patagoniji za koga su rekli da ima vrlo neobičan rep, koji je zbunio naučnike.

Ova struktura je apsolutno neverovatna

Ostaci Stegosaurusa elengasena otkriveni su tokom iskapanja 2018. godine na Cero Guido, lokaciji za koju se zna da sadrži brojne fosile. Tim naučnika tada je verovao da ima posla as već poznatom vrstom dinosaurusa sve dok nisu ispitali njegov rep.

-To je bilo glavno iznenađenje. Ova struktura je apsolutno neverovatna. Rep je bio prekriven sa sedam pari osteodermi stvarajući oružje apsolutno drugačije od svega što poznajemo kod bilo kog dinosaurusa, rekao je Aleksander Vargas, jedan od paleontologa tokom predstavljanja otkrića na univerzitetu u Čileu.

dinosaurus, rep
foto: EPA-EFE/Alberto Valdes

Otkriveno je 80 odsto kostura dinosaurusa

dinosaurus, Čile
foto: EPA-EFE/Alberto Valdes

-Otkrivanje nove vrste oružja na repu oklopnog dinosaurusa bilo je veliko iznenađenje za naš tim. Kada mislite da ste otkrili novu vrstu oklopnog dinosaura, ne očekujete da ćete pronaći morfologiju toliko različitu od već poznatih, rekao je Serđo Soto, još jedan član tima.

Osteodermi, koštane naslage koje prave ljuske, ploče ili druge strukture sa sedištem u dermisu, bili su poravnati sa obe strane repa štrčeći prema napolje, što liči na veliku paprat, koja može da ubije ako se njim maše.

Paleontolozi su otkrili 80 odsto kostura dinosaurusa i procenjuju da je životinja živela na tom području pre 71 do 74.9 miliona godina. Dinosaurus je bio dugačak oko dva metra, težak 150 kilograma i bio je biljojed.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track