Električna Škoda Octavia stiže 2023.

Češki proizvođač do sada je nudio samo električni SUV model.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Subota, 04.12.2021.

10:15

Električna Škoda Octavia stiže 2023.
Foto: Škoda promo

Električna Škoda Octavia u pradajne salone će stići 2023. godine, a već su poznati prvi detalji elektrifikacije jednog od najpopularnijih automobila u Evropi i kod nas.

Češki proizvođač do sada je nudio samo električni SUV, jer se modeli iz ovog segmenta odlično prodaju na evropskom tržištu. Tako je električna Škoda Enyaq iV u prvih devet meseci 2021. isporučena u 28.000 primeraka, što je vrlo dobar rezultat za jedan električni automobil.

Uspeh modela Enyaq iV je odskočna daska za buduće Škode na struju, pa je proizvođač već najavio manji električni krosover. Međutim, nijedan Škodin SUV nije pretekao Octaviju, koja je u istom periodu pronašla put do 160.000 kupaca, pa je logično što češka kompanija planira elektrifikaciju i ovog modela.

Podsećamo, do sada je kupcima ponuđena jedino plug-in hibridna varijanta Octavije.

A možda se neće ni zvati Octavia

Foto: Škoda promo
Martin Jan, Škodin direktor prodaje i marketinga, rekao je za britanski Autocar da Česi ne nameravaju nuditi isključivo električne SUV modele, budući da kupci žele elektromotore i u drugim segmentima.

Rekao je da će proizvođač ponuditi električnu verziju Octavije ljudima koji ne žele SUV jer je u suprotnosti sa njihovim konzervativnim pogledima na automobile.

Električna verzija češkog bestselera verovatno će imati drugačije ime kako bi naglasila svoju posebnost. Naziv tog modela trebalo bi da počne slovom E, čime bi se nastavila tradicija koju je započeo Enyaq.
Foto: Škoda promo
Sve upućuje na to da će Škoda ponovo koristiti rešenja koja je implementirao Volkswagen, baš kao što je to bilo u slučaju modela Enyaq iV.

Automobil će biti baziran na MEB mehaničkoj platformi, koja je namenjena za električne automobile iz VW grupacije. To znači da će osnovna verzija imati pogon na zadnje točkove, dok će u skupljim verzijama opreme imati dva elektromotora i pogon na sve točkove.

Kapacitet baterija trebalo bi da bude od 58 kWh do 84 kWh.

Električna Škoda Octavia će svoj debi imati tek 2023. godine. Ali ni nakon toga benzinska verzija neće nestati iz ponude. Prodavaće se paralelno koliko god je to potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: