BALKAN PONOVO U FOKUSU SVETSKIH SILA: Brine ih porast uticaja Rusije i Kine!
Foto: EPA, Profimedia

u centru

BALKAN PONOVO U FOKUSU SVETSKIH SILA: Brine ih porast uticaja Rusije i Kine!

Politika -

O zapadnom Balkanu sada brinu trojica specijalaca - Eskobar u ime SAD, Lajčak kao predstavnik EU i Pič kao izaslanik Britanije. Bosna i Kosovo su im dva prioritetna problema, ocenjuju sagovornici Kurira

Balkan je ponovo u fokusu svetskih sila! Posle Evropske unije i Amerike, sada je i Velika Britanija imenovala svog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan. Tako je region, pored izaslanika EU Miroslava Lajčaka i specijalca SAD Gabrijela Eskobara, dobio i britanskog izaslanika Stjuarta Piča, bivšeg predsedavajućeg vojnog komiteta NATO i dobrog poznavaoca prilika u regionu.

Dva žarišta

Do ovako velikog interesovanja zapada za zapadni Balkan, prema rečima Kurirovih sagovornika, došlo je, pre svega, zbog sve većeg uticaja Rusije i Kine na region, ali i zbog narastajuće pretnje po stabilnost i bezbednost.

Pregovori Beograda i Prištine su u ćorsokaku i već duže vreme nema nikakvog napretka, dok je istovremeno i situacija u BiH izuzetno loša i država gotovo da ne funkcioniše, a retorika je sve zapaljivija.

Zbog svega navedenog, raste interes svih velikih globalnih sila za ovaj region, smatra spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, koji ocenjuje da to ipak nije ni čudno, ni iznenađujuće.

- Zapad, pa i Velika Britanija procenjuju da raste uticaj Rusije i Kine u regionu. Stoga, imenovanje Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika može da se tumači kao odgovor Velike Britanije na poteze Rusije i Kine, ali pre svega Rusije - ističe Jakšić.

Britanci tvrde

Odvraćamo zloćudne aktere

Ministarka spoljnih poslova Britanije Liz Tras kaže da je imenovanje Stjuarta Piča za izaslanika jasan pokazatelj posvećenosti Britanije zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu.

- Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i bezbednosnih veza sa zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na odvraćanju zloćudnih aktera. Ser Stjuart će igrati ključnu ulogu u tom poslu.

Boško Jakšić
foto: Dado Đilas

Dodaje da je Britanija tradicionalno prisutna na Balkanu, iako to nekad nije tako vidljivo.

- U regionu postoje dve neuralgične tačke. To su Kosovo i BiH. Upravo u tom kontekstu treba posmatrati i pojačano prisustvo i aktivnosti Zapada i njihovih izaslanika. U interesu svih je da se problemi koji postoje reše. Pregovori Beograda i Prištine ne mogu trajati unedogled - naglašava Jakšić.

Kako kaže, od još većeg interesa je da se reši neprijatna situacija nastala u BiH.

- Nefunkcionisanje institucija BiH i sve zapaljivija retorika izuzetno su zabrinjavajući. Situacija je počela da izmiče kontroli. Osim toga, to je područje različitih vizija koje imaju Rusija, sa jedne, i Zapad, sa druge strane. Zbog toga i imamo pojačano interesovanje kako bi se smanjio konfliktni potencijal oba ova žarišta - kaže Jakšić.

Paralelna politika

S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da imenovanjem svog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Britanija želi da skrene pažnju na sebe.

- Pošto više nije deo EU, Britanija želi da pokaže kako vodi paralelnu politiku. Ujedno, želi da bude prisutna u svim globalnim žarištima, ali tome ne treba pridavati poseban značaj. Britanija odavno nije što je nekada bila i ovo je pre svega marketinški potez - kaže Anđelković.

On ističe da treba imati u vidu da je Ujedinjeno Kraljevstvo u ozbiljnim ekonomskim problemima.

- Ni EU nije u najboljoj situaciji. Nagomilanih problema je mnogo. Jasno je da SAD vode glavnu reč i da će Britanija, kada je zapadni Balkan u pitanju, sigurno imati iste stavove kao i Amerika - zaključuje Anđelković.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track