Iz nedeljnika NM

0

Hrvatska: Tko će optužiti tužitelje?

Autor: Drago Hedl

Izvor: Novi magazin

Hrvatska: Tko će optužiti tužitelje?

Izvor: Arhiva autora

Da li će “afera Žalac” srušiti sam vrh hrvatskog državnog tužiteljstva – glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek i šeficu USKOK-a (Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) Vanju Marušić

 

Piše: Drago Hedl

 

Uhićenje bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, koja u zagrebačkom zatvoru Remetinec čeka da Državno odvjetništvo ispita sve svjedoke, pa da je tek potom, kako ne bi na njih utjecala, puste da se brani sa slobode, mogla bi glave stajati sam vrh tužiteljstva – glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek i šeficu USKOK-a (Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) Vanju Marušić.

 

OLAF LAF: Čini se da će obje morati otići jer je skandal prevelik čak i za hrvatske prilike: obje su, naime, bile upoznate s mućkama koje su se događale u Ministarstvu regionalnog razvoja i malverzacijama oko nabavke softvera, plaćenog europskim novcem skoro četiri puta više od stvarne vrijednosti. I obje su, mada su im na stolu bili dokazi, zažmirile na oba oka, sve dok se za slučaj nije zainteresirao OLAF, europski ured koji istražuje prijevare povezane s proračunom Unije, te korupciju i ozbiljne prekršaje prilikom korištenja novca iz EU fondova.

Hapšenje bivše ministrice, da u priču nije umiješan i OLAF, za premijera Plenkovića i ne bi bilo osobit problem. Hrvatski građani navikli su i na gore stvari: bivši premijer Ivo Sanader još u Remetincu izdržava zatvorsku kaznu zbog korupcije; vladajuća stranka Hrvatska demokratska zajednica pravomoćno je osuđena zbog korupcije; tri suca Županijskog suda u Osijeku uhićena su pod sumnjom da su primali mito od nekadašnjeg šefa Dinama Zdravka Mamića; nedavno je uhićena (i u međuvremenu puštena) županijska državna odvjetnica iz Zagreba, pa javnost nije – kako bi to možda bilo u nekoj skandinavskoj zemlji – ostala šokirana kada jedna ministrica završi u pritvoru.

36-37 Hrvatska glosa1No, činjenica da je Hrvatska dobila vruću pljusku iz Bruxellesa iznimno je neugodna premijeru: on i te kako osluškuje tamošnji puls. A onda mu na vrata bane ured europskih istražitelja, pokaže prstom na slučaj Žalac i upita što to rade njegovo Državno odvjetništvo i USKOK, hrvatski istražitelji koji bi trebali biti strah i trepet svima koji se upuštaju u koruptivne radnje i organizirani kriminal. Kako da im objasni da je sam vrh tužiteljstva, dvije najodgovornije osobe u državi, čiji je posao borba protiv korupcije, čvrsto zatvorenih očiju i odmaknute glave od hrpe dokaza koji su bili na njihovu stolu, “slučaj Žalac” stavile ad acta.

Odgovor je samo jedan: obje moraju otići jer da se to ne dogodi, premijer Plenković teško bi mogao objasniti Bruxellesu kako je moguće da nakon takve blamaže vrh tužiteljstva ostane neokrznut. A to bi onda moglo pokrenuti i drugo, još neugodnije pitanje, koje sada postavlja tek slabašna oporba: jesu li uistinu Državno odvjetništvo i USKOK neovisna tijela – kako to uporno tvrdi vlast – ili pak pažljivo osluškuju politiku čekajući mig na koga krenuti, a pred kim zatvarati oči.

Kako to uvijek u politici biva, prvo stradaju sitnije ribe da bi se zaštitile krupnije. Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, koja je formacijski nadređena šefici USKOK-a Vanji Marušić, zahvalila joj je na suradnji. Mislila je kako će njenim žrtvovanjem spasiti sebe, a svoju ugroženu poziciju dodatno je branila izjavama kako o slučaju ministrice Žalac ništa nije znala. Rekla je to na pokajničkoj novinskoj konferenciji na kojoj je sudjelovala zajedno sa šeficom USKOK-a, kada se dogodilo nešto što je u Hrvatskoj iznimna rijetkost: priznale su kako je bilo propusta u “slučaju Žalac”. Teško je vjerovati da je vrh tužiteljstva odlučio samoinicijativno izaći pred javnost kako bi se posipao pepelom, a da to nije bilo zatraženo s više instance.

Odmah nakon te novinske konferencije pročulo se, pa stiglo i u medije: glavna državna odvjetnica šefici USKOK-a zahvalila je na dužnosti. Vijest o tome nije službeno objavljena, ali nakon što je dospjela u medije nije ni promptno demantirana. A onda je – nije teško pogoditi odakle – u medije stigla informacija kako je glavna tužiteljka Hrvoj Šipek sredinom ove godine bila na sastanku, zajedno sa šeficom USKOK-a, na kojem se raspravljalo o “slučaju Žalac”. I na kojem su svi sudionici sastanka zaključili kako nema elemenata za pokretanje kaznenog postupka protiv bivše ministrice.

 

GAF, PAF: Sve do tada glavna državna odvjetnica javno je tvrdila kako o “slučaju Žalac” ništa nije znala. No, sada se utvrdilo da je bila i te kako dobro obaviještena i da je njena suglasnost kako nema elemenata za kazneni progon bila ključna. Da se takvom stavu usprotivila, istraga bi bila nastavljana, pa OLAF vjerojatno ne bi ni imao posla. Informacija o sastanku sredinom godine, kada se odlučivalo u sudbini bivše ministrice, a na kojem je bila i glavna državna odvjetnica, za nju, Zlatu Hrvoj Šipek, drugi je uteg koji vuče prema ambisu. Dakle, ne samo da je znala sve o “slučaju Žalac” i stavila točku na “i” te korupcijske afere nego je obmanjivala javnost kako ona s debaklom USKOK-a nema nikakve veze (dakle ni odgovornosti) jer su sve radili mimo nje.

36-37 Hrvatska glosa2A onda se, trapava kakva je, u Hrvatskom saboru javila oporba s prijedlogom za smjenu glavne države odvjetnice. U pravilu, takve inicijative opozicije automatski su osuđene na neuspjeh jer homogeniziraju vladajuću koaliciju koja, svjesna većine u parlamentu, pokazuje mišiće i takve prijedloge glatko odbacuje. Ovoga puta, međutim, mogla bi se dogoditi iznimka. Neuobičajeno, ali indikativno, ministar pravosuđa Ivan Malenica, nakon sastanka vrha HDZ-a u ponedjeljak, rekao je kako “očekuje od glavne državne odvjetnice da razjasni spekulacije i informacije koje se pojavljuju, pa i one o tome da je bio određeni sastanak”. A taj “određeni sastanak” je onaj na kojem je upravo ona odbacila daljnju istragu oko ministrice Žalac, zaključivši slučaj jer nije bilo elemenata za kazneni progon.

Odstupi li glavna tužiteljica, a čini se da premijer ne želi objašnjavati Bruxellesu kako je moguće da ona nakon svega ipak ostane, bit će to druga smjena na vrhu Državnog odvjetništva u samo godinu i pol dana. Početkom prošle godine ostavku je podnio tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić nakon što su mediji otkrili da je član masonske lože. Bio je izložen silnom pritisku jer se postavljalo pitanje može li kao član masonske lože biti nepristran u eventualnim postupcima protiv nekog od masonske braće, pa je odstupio. A onda je protiv njega sredinom travnja ove godine upravo Zlata Hrvoj Šipek, koja ga je na toj dužnosti zamijenila, pokrenula stegovni postupak, pa ga je tijelo koje bira i razrješuje državne odvjetnike – Državno odvjetničko vijeće – na tri mjeseca udaljilo sa dužnosti. Glavna državna odvjetnica ovako je objasnila razlog: Jelenić je smijenjen i udaljen sa dužnosti zbog sumnje da je ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa počinio stegovno djelo kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva. No, Vrhovni sud jesenas je ukinuo odluku o suspenziji Jelenića.

Bit će zanimljivo promatrati kako će se stvari dalje razvijati jer će to dati odgovor na važno pitanje: je li veći grijeh biti član masonske lože ili dopustiti OLAF-u, po čijem je nalogu uhićena bivša ministrica, da u Hrvatskoj demonstrira kako bi trebala raditi njena istražna tijela.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR