Dostupni linkovi

Evropske diplomate razočarane stavom Irana u vezi nuklearnog sporazuma


Članovi iranske delegacije čekaju početak pregovora o nukleanom sporazumu u Beču, 29. novembar 2021. 
Članovi iranske delegacije čekaju početak pregovora o nukleanom sporazumu u Beču, 29. novembar 2021. 

Sjedinjene Američke Države i države Evrope izrazile su razočarenje onim što su nazvali nedostatkom ozbiljnosti Irana u posljednjoj rundi pregovora u vezi oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Pregovori između Irana i drugih strana uključenih u nuklearni sporazum – Velike Britanije, Francuske i Njemačke (poznate kao E3) i Kine i Rusije – obnovljeni su 29. novembra u Beču nakon petomjesečne pauze. SAD indirektno učestvuje u pregovorima.

Bijela kuća je rekla da Teheran nije donio nikakve "konstruktivne prijedloge" obnovljenim pregovorima u Beču koji su prekinuti 3. decembra.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je van pregovora istog dana da su pregovori završeni, jer Iran trenutno, kako izgleda, nije ozbiljan vezi toga šta je neophodno da se uradi kako bi se vratio poštovanju pregovora.

Ranije, više diplomate E3 u izjavi su izrazili "razočarenje i zabrinutost" rezultatima tokom pet dana pregovora u Beču.

Diplomate su ciljale na oživljavanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) koji je počeo da se raspada kada se 2018., tadašnji predsjednik SAD, Donald Trump povukao iz sporazuma i ponovo počeo sa uvođenjem sankcija što je navelo Iran da poveća ograničenja na svoj nuklearni program naredne godine.

Trumpov nasljednik, predsjednik Joe Biden je rekao da su SAD spremne da se ponovo pridruže JCPOA ako se Iran vrati na poštovanje prvobitnih uslova sporazuma.

Diplomate iz E3 izdale su zajedniču izjavu koja govori o njihovom "razočarenju i zabrinutosti nakon detaljne i pažljive analize iranskog prijedloga izmjena teksta o kojem se pregovaralo tokom proteklih šest rundi razgovora", koji su počeli u aprilu, a prekinuti su u junu kada je u Iranu izabran ultrakonzervativni predsjednik Ebrahim Raisi.

"Velike promjene su tražene (od strane Irana)", rekli su zvaničnici u izjavi 3. decembra dodajući da su neke od promjena bile u suprotnosti sa sporazumom iz 2015.

"Teheran odustaje od svih teških kompromisa kreiranih nakon mnogo mjeseci teškog rada", dodali su.

Diplomate E3 su navele da je "nejasno kako se mogu premostiti novi jazovi u realnom vremenskom okviru".

Takođe su rekli da je potrebno da se delegacije "vrate u svoje prijestonice kako bi napravile procjenu situacije i tražile instrukcije prije nego se ponovo sastanemo sljedeće sedmice da vidimo mogu li se nastala razilaženja prevazići ili ne".

"Naše vlade ostaju u potpunosti predane diplomatskom putu naprijed. Ali vrijeme ističe", rekli su.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je na brifingu 3. decembra da "nova iranska administracija nije došla u Beč s konstruktivnim prijedlozima".

Blinken je govorio na konferenciji u Washingtonu i rekao da Sjedinjene Države neće dozvoliti Iranu da odugovlači tokom procesa dok nastavlja da usavršava svoj nuklearni program. Upozorio je da će Washington posegnuti za drugim opcijama ako diplomatija propadne.

"Ono što smo vidjeli u nekoliko posljednjih dana je to da ne izgleda da je Iran trenutno ozbiljan u onome šta je neophodno kako bi se vratili poštovanju sporazuma zbog čega smo okončali ovu rundu pregovora u Beču", rekao je Blinken.

"Imaćemo bliske i pažljive konsultacije sa našim partnerima u procesu i vidjećemo da li Iran interes da se ozbiljno uključi", rekao je on.

Iranski pregovarači na vrhu su poslali drugačiju notu odgovarajući na kritike Zapada rekavši da evropska strana može da predloži njihov nacrt za diskusiju, javili su iranski državni mediji.

"Nije problem ako Evropljani predlože svoj nacrt, o njima se može diskutovati, ali oni moraju biti zasnovani na principima koje su odobrile obje strane", rekao je Ali Bageri Kani, prije nego što je napustio Beč, prema navodima državnog emitera IRIB.

Zvaničnik Evropske unije (EU) koji je predsjedavao sastankom, Enrique Mora, rekao je 3. decembra da će pregovori ponovo početi naredne sedmice.

"Identifikovali smo izazove koji su pred nama. Sada je vrijeme da se konsultujemo", rekao je Mora medijima. "Nastavićemo pregovore ovdje u Beču naredne sedmice."

Iranska poludržavna medijska agencija ISNA je saopštila da će se pregovori "najvjerovatnije" nastaviti 6. decembra, ali francuski predsjednik Emmanuel Macron je upozorio da je moguće da dođe do duže pauze u pregovorima.

Izvor: Reuters, AP i AFP

XS
SM
MD
LG