Šejn Larkin i Vasilije Micić (Foto: MN Press)
Šejn Larkin i Vasilije Micić (Foto: MN Press)

Spektakl u Istanbulu pripao Barsi: Micić blistao, Šanli zakucao poslednji ekser bivšem klubu

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.12.21. | 22:00

Alba iznenadila Olimpiju Milano

Repriza prošlogodišnjeg finala Evrolige opravdala je očekivanja. Nije bilo dovoljno 40 minuta košarke da se pronađe pobednik u duelu Anadolu Efesa i Barselone. Vodila se velika borba i u dodatnih pet minuta, gosti su bili bolji, ali je četa Ergina Atamana odbijala da se preda. Ipak, poenima Sertača Šanlija sa linije penala na dve sekunde do kraja Katalonci su upisali pobedu u Sinan Erden Domu i prekinuli seriju Pivara od osam vezanih pobeda (u oba takmičenja) - 95:93 (80:80).

Sjajna košarka se igrala u Istanbulu. Efes je bolje otvorio meč, imao i 11 poena viška na ulasku u drugi kvartal, 10 na poluvremenu. Uspeo je da očuva dvocifren višak sve do druge polovine treće četvrtine, kada se Barsa uzdigla iz pepela. Serijom 9:0 gosti tope zaostatak na samo dva poena, uspeva Efes da odgovori i sa viškom od šest od na odmor.

Izabrane vesti

Usledio je preokret, ali je Vasilije Micić nije ni pomišljao da se preda. Trojkom na 49 sekundi do kraja spustio je deficit domaće ekipe na dva poena, da bi potom Šejn Larkin sa linije penala odveo meč u dodatnih pet minuta. Nikola Mirotić je imao priliku da bude Barsin heroj, ali nije pogodio šut za dva poena sa zvukom sirene.

Posle trojke Kajla Kjurika u trećem minutu produžetka Barselona je stekla šest poena prednosti. Odgovorio je Tibor Plajs trojkom, ali je onda usledila dupla tehnička za Ergina Atamana, te je trener prvaka Evrope morao da napusti teren. Kjurik i Dejvis su pogodili četiri vezana penala, ali su potom Micić i Kruno Simon dali još jednu nadu Efesu.

Imao je srpski plejmejker priliku i da poravna rezultat na minut do kraja, ali je bio polovičan sa linije penala. Rokas Jokubaitis je potom pogodio jako bitnu trojku iz teške pozicije na drugoj strani, ali je Adrijan Moerman ubacio trojku na dve sekunde do kraja i približio domaćina na pola koša zaostatka. Odmah je napravljen faul nad Šanlijem, koji pogađa prvi penal, namerno maši drugi, a Simon ne uspeva da pogodi šut sa velike distance i Barsa odnosi pobedu.

MVP Evrolige Micić je ubacio 26 poena uz pet skokova i četiri asistencije - indeks 31. Ispratili su ga Moerman sa 16 poena i šest uhvaćenih lopti, Šejn Larkin sa 14 poena i šest završnih dodavanja, kao i Tibor Plajs sa 13 poena i Kruno Simon sa 10.

Šanli je sa druge strane poneo najveće zasluge za trijumf. Odlučujući poen bio mi je 24. na meču. Uspeo je da uhvati i tri skoka i susret okončao sa indeksom 25. Odličan i Nikola Mirotić sa 18 poena, osam skokova i pet asistencija (indeks 23), dok je Kjurik dodao 16 poena (6sk), Niko Laprovitola još 14 uz osam asistencija.

Zavesu na 13. kolo spustili su košarkaši berlinske Albe iznenađujućom pobedom nad Olimpijom Milano - 81:76.

Manekeni su upali u kontra ritam, pa su pretrpeli i četvrti vezani poraz u Evroligi. Pali su na četvrto mesto na tabeli sa učinkom 8-5, dok je Alba upisala petu pobedu (drugu vezanu).

Imala je Alba i sedam poena prednosti već u prvom kvartalu, ali su gosti preokrenuli početkom druge deonice. Ipak, usledila je nova dobra serija domaćina, koji sa 10:4 zatvara poluvreme i na odmor odlazi sa 10 poena viška. Povela je ekipa Izraela Gonzalesa i sa +17 u trećoj deonici, dočekala poslednju pauzu sa viškom od 11 poena i Armani je bio u problemu. Ipak, preiskusna četa Etorea Mesine se trgla, istopila deficit i stigla do preokreta u finišu. Izgleda je potrošila previše goriva da bi stigla do vođstva, kako je Alba uspela ponovo da povede, a potom i da upiše veliku pobedu.

Imao je domaćin poptunu kontrolu skoka. Uhvatio čak 42 lopte pod obručima, dok su Manekeni uhvatili 16 manje. Pogodili su košarkaši nemačkog šampiona i 11 trojki, Armani pet manje.

Pobednički sastav je sa 21 poenom predvodio Markus Erikson (5/8 za tri), dok je 12 poena uz šest asistencija i pet skokova dodao Maodo Lo. U redovima Olimpije Milano 12 poena Malkolma Dilejnija, dvocifren je bio još samo Kajl Hajns sa 10. Novajlija Ben Bentil je za nešto manje od devet minuta upisao osam poena i šest skokova.

EVROLIGA – 13. kolo

Četvrtak:

CSKA Moskva – Panatinaikos 97:77

/Šved 17 - Vajt 19/

Fenerbahče – Monako 96:86

/Veseli 20 – Džejms 31/

Žalgiris – Baskonija 72:68

/Lekavičijus 13 – Inoh 13/

Bajern Minhen – Asvel 73:65

/Rubit 19, Lučić 18 - Okobo 14/

Real Madrid - Makabi Tel Aviv 72:70

/Ertel 15 - Evans 10/

Petak:

Uniks - Olimpijakos 87:84 (77:77)

/Braun 21 - Vezenkov 22/

Efes - Barselona 93:95 (80:80), posle produžetka

/Micić 26 – Šanli 24/

Zenit – Crvena zvezda 58:69

/Miki 16 – Volters 14/

Alba – Olimpija Milano 81:76

/Erikson 21 - Dilejni 12/



tagovi

Anadolu EfesKK BarselonaVasilije MicićAlba BerlinOlimpija Milano

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara