Nikola Kalinić i Ognjen Dobrić (©Star Sport)
Nikola Kalinić i Ognjen Dobrić (©Star Sport)

Zvezdin gvozdeni puk preorao Sankt Peterburg i razbio Zenit!

Vreme čitanja: 5min | pet. 03.12.21. | 20:54

Lekcije iz timske košarke i Zenit na kolenima - 69:58

Nije želeo Luka Mitrović ništa da obeća pred put u Sankt Peterburg već je samo poželeo da se Crvena zvezda u "što boljem svetlu predstavi Zenitu". I bolje je što je ostao čvrsto sa obe noge na zemlji, jer je ovako slađe. Zvezdin gvozdeni puk preorao je grad na reci Nevi i pobedio Zenit - 69:58 (23:16, 19:12, 16:12, 11:18)!

Ponovo je Sankt Peterburg bio taličan za Crvenu zvezdu, jer ovo ostaje mesto na kojem je upisala jedine evroligaške pobede kao gost u Rusiji. Ako je posle Uniksa prošlog petka bilo gotovo nemoguće zamisliti ovakav scenario, sada je san postao java i Crvena zvezda je pokazala zašto nikada i niko ne sme unapred da je otpiše, bez obzira na to koliko su okolnosti teške. Pisali smo u najavi utakmice o tome da su crveno-beli navikli svoje navijače na najprijatnija iznenađenja kada se to najmanje očekuje, a teško da je moglo lepše od onoga što su izabranici Dejana Radonjića napravili protiv ozbiljnog kandidata za četvrtfinale i ekipe koja je do ove utakmice na svom parketu poražena samo od madridskog Reala.

Izabrane vesti

-----------------------------

ZENIT SANKT PETERBURG – CRVENA ZVEZDA 58:69

/16:23, 12:19, 12:16, 18:11/

Dvorana: Sibur Arena, Sankt Peterburg;

Sudije: Oleg Latisevs, Pjotr Pastusjak, Vasilis Picilkas.

ZENIT: Lojd 5, Zaharov -, Karasjov 5, Beron 6, Puškov -, Kuzminskas -, Zubkov 9, Pojtres -, Ponitka 2, Frenkamp 12, Miki 16, Gudaitis 3

CRVENA ZVEZDA: Lazarević -, Volters 14 (5sk), Davidovac -, Mitrović 6 (4sk, 2as, 2uk), Lazić 5, Kalinić 11 (5sk, 4as, 7iz), Dobrić 9, Holins 5, Marković 2, Vajt -, Kuzmić 11 (5sk), Cirbes 6 (3sk, 2uk, 2bl)

-----------------------------

Konačni rezultat definitivno ne ostavlja pravi utisak o tome šta je Crvena zvezda uradila večeras i koliko je zapravo deklasirala Zenit. Ekipa Ćavija Paskvala svedena je na sezonski minimum po broju poena u Evroligi (56) i dosadašnji je iznosio 58 posle onog teškog poraza u Barseloni. Nekadašnje Zvezdine vedete Džordan Lojd i Bili Beron ostali su bez poena iz igre, iako su označeni kao dvojica od četvorice najefikasniji u Zenitu tokom prethodnih dvanaest rundi! Lojd je ubacio pet, a Beron šest poena, sve sa slobodnih bacanja. Mindaugas Kuzminskas je ostao bez poena uz četiri promašaja iz igre, Aleks Pojtres za gotovo 13 minuta nije ni ispalio hitac, Arturas Gudaitis pogodio je samo jedan šut iz igre, dok je Mateuš Ponitka pored dva realizovana penala imao tri promašaja iz otvorene igre. Jedini igrači koji su zaista bili raspoloženi za igru protiv Crvene zvezde bili su Konor Frenkamp koji je osam od svojih dvanaest poena dao u prvom poluvremenu, te neuhvatljivi Džordan Miki sa 16 poena. Svi ostali bili su daleko ispod renomea. Zenit je drugu i treću deonicu završio sa po 12 poena, pa je u poslednju četvrtinu ušao sa samo 40 poena!

Zenitovi šuterski procenti bili su košmarn i – samo 3/19 za tri, što nije ni celih 16 odsto, te jedva 47 odsto za dva poena (16/34). Kada se na to dopišu brojne greške na koje je igrače Zenita navela agresivna i maksimalno strpljiva Zvezdina odbrana, ruski sastav morao je da doživi debakl koji se oseća uprkos razlici od samo 11 poena.

Ognjen Dobrić (©MN Press)Ognjen Dobrić (©MN Press)

Mogla je distanca između dve ekipe da bude i mnogo veća da je Zvezda nastavila da “melje“ rivala i u poslednjoj četvrtini, ali je usledio donekle očekivan pad gde su crveno-beli ipak uspeli da odbiju poslednji nalet domaćina. Nisu ni košarkaši Crvene zvezde imali zadivljujuću statistiku, ali su situacije u neposrednoj blizini koša rešavali tako da je svaki naredni pogodak samo dodavao teret na kičmu Zenitove ekipe. Prvu trojku Zvezda je ubacila zahvaljujući kapitenu Branku Laziću u finišu poluvremena, preostale dve došle su u nastavku. Pogotovo je značajna ona Ognjena Dobrića kojom je utišao Zenitove ambicije na startu poslednje četvrtine i vratio Zvezdi 19 poena razlike, čime je takođe ušao u lični niz od sedam poena gotovo krucijalnih za definitivni rasplet meča.

Strašan posao u reketu obavili su Nikola Kalinić i Ognjen Kuzmić ne samo zato što su ubacili po 11 poena, već su obojica imali i po pet uhvaćenih lopti, te čak pet od ukupno osam ofanzivnih skokova cele ekipe! Sve te pohvatane lopte u reketima imale su smisla jer su praktično svaki put donosile poene. Jak ritam nametnuli su Kalinić i Kuzmić od starta meča i gurali Zvezdu ka ranoj dvocifrenoj prednosti koja se održala do kraja. Važnu ulogu iz drugog plana imao je Majk Cirbes sa šest važnih poena u nastavku, te tri skoka i po dve ukradene i blokirane lopte. Dobio je skoro 13 minuta i kako mu se u nekim prethodnim utakmicama zameralo na odbrani, večeras je definitivno utišao sve kritičare jer su njegove odbrambene minijature u nekoliko situacija dodatno opterećivale Zenit. Nejt Volters je ponovo bio jedan od Zvezdinih meč vinera. Koristio je brz ulaz u dribling i prvi korak da napadne obruč i iz nekoliko teških situacija izlazio kao apsolutni pobednik!

Dejan Radonjić večeras je podelio svom kolegi Ćaviju Paskvalu lekcije iz timske košarke, a pre svega kako da se strpljivom igrom u odbrani napravi pozitivan rezultat. Tako je od ukupno devet strelaca čak osmorica imalo bar pet poena. Od onih koji se nisu upisali u listu strelaca Stefan Lazarević odigrao je samo 46 sekundi, Dejan Davidovac nije ni pokušao da dođe do napadačkog učinka, dok je svoje prve takmičarske minute ove sezone upisao Eron Vajt. Odigrao je skoro 10 minuta i upisao po dva skoka i izgubljena poseda. Naravno, posle dva i po meseca oporavka od preloma podlaktice biće mu potrebno vreme da uhvati ritam.

Večeras u protokolu nije bilo Marka Simonovića koji je ostao u Beogradu zbog manje povrede koju vuče, dok je pravo iznenađenje bio izostanak Nikole Ivanovića. On je, kako se može čuti, izvrnuo skočni zglob na poslednjem treningu, ali nije ništa strašno i Dejan Radonjić samo nije želeo da rizikuje sa njim.

Zvezda se u subotu vraća u Beograd i slede dve utakmice domaćem parketu. Prvi protivnik je Cibona u ponedeljak, pa zatim Olimpijakos u četvrtak, posle čega sledi gostovanje Krki u subotu.

EVROLIGA – 13. kolo

Četvrtak:

CSKA Moskva – Panatinaikos 97:77

/Šved 17 - Vajt 19/

Fenerbahče – Monako 96:86

/Veseli 20 – Džejms 31/

Žalgiris – Baskonija 72:68

/Lekavičijus 13 – Inoh 13/

Bajern Minhen – Asvel 73:65

/Rubit 19, Lučić 18 - Okobo 14/

Real Madrid - Makabi Tel Aviv 72:70

/Ertel 15 - Evans 10/

Petak:

Uniks - Olimpijakos 87:84 (77:77)

/Braun 21 - Vezenkov 22/

Efes - Barselona 93:95 (80:80), posle produžetka

/Micić 26 – Šanli 24/

Zenit – Crvena zvezda 58:69

/Miki 16 – Volters 14/

Alba – Olimpija Milano (U TOKU)



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKK ZenitNikola KalinićOgnjen KuzmićNejt VoltersKoner FrankampMajk Cirbes

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara