Region

0

Ministarski forum EU-Zapadni Balkan: Vladavina prava ključna za reforme

Autor: IG

Izvor: Beta

Ministarski forum EU-Zapadni Balkan: Vladavina prava ključna za reforme

Izvor: pixabay

Učesnici Ministarskog foruma EU i Zapadnog Balkana o pravosuđu i unutrašnjim poslovima ukazali su na ključni značaj vladavine prava za sprovođenje reformi, za osiguranje dobrog upravljanja i poštovanja ljudskih prava, saopštilo je danas slovenačko predsedavanje Savetom EU.

Na kraju trodnevnog skupa, održanog od 1. do 3. decembra na Brdu kod Kranja, slovenačko predsedavanje Unijom navelo je da su učesnici, u delu sastanka o pravosuđu, razgovarali o vladavini prava, reformama u oblasti pravosuđa, unapređenju pravosudne obuke i različitim inicijativama i izazovima u oblasti digitalizacije pravosuđa.

Ministri sa Zapadnog Balkana naveli su ključna dostignuća u oblasti vladavine prava i reforme pravosuđa, kao i područja u kojima je potreban dalji napredak.

Evropska komisija je predstavila godišnji izveštaj o vladavini prava za zemlje članice EU i izveštaj o napretku dva projekta za merenje performansi pravosudnih sistema partnera sa Zapadnog Balkana, dodaje se u saopštenju.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova istakli su značaj unapređenja pravosudne obuke i ključnu ulogu podrške EU u toj oblasti, kao i važnost bolje identifikacije potreba i dugoročnih programa obuke, naročito kroz obezbeđivanje redovnog učešća svih aktera u sektoru pravosuđa.

Komisija je predstavila ciljeve i trenutno stanje u primeni Evropske strategije za obuku u pravosuđu 2021–2024, koja je, kako se navodi, važno sredstvo za obezbeđivanje efikasne primene prava EU i za promovisanje međusobnog poverenja među pravosudnim profesionalcima u prekograničnim postupcima, piše u saopštenju.

Predstavnici EU i Zapadnog Balkana istakli su značaj digitalizacije, koja će olakšati pristup pravosuđu, poboljšati ukupnu efikasnost pravosuđa i obezbediti otpornost pravosudnih sistema, uz jačanje njihovog integriteta i odgovornosti.

Ministri su razgovarali i o naporima i izazovima digitalne transformacije i predstavili najnovije inicijative u toj oblasti, navodi se i dodaje da su se partneri sa Zapadnog Balkana obavezali na dalju modernizaciju pravosudnih sistema uz dostupnu podršku EU.

Slovenački ministri pravde i unutrašnjih poslova, Marjan Dikaučič i Aleš Hojs predstavljali su na Forumu slovenačko predsedavanje Savetu EU, dok su u ime Evropske komisije učestvovali komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson) i komesar za pravosuđe Didije Rejnders (Didier Reynders).

Dikaučič je pomenuo "posvećenost svih učesnika jačanju vladavine prava, posebno kontinuiranim naporima na obezbeđenju nezavisnosti, odgovornosti, integriteta, kvaliteta i efikasnosti pravosudnih sistema", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR