Najnovije vesti
Vesti Svet
Bajden potpisao zakon o privremenom finansiranju vlade

Bajden potpisao zakon o privremenom finansiranju vlade

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas zakon o privremenom finansiranju federalnih agencija do sredine februara, saopštila je Bela kuća, a time je samo par sati uoči isteka roka izbegnuta skupa blokada rada vlade tokom praznične sezone.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Donald Tramp, Džo Bajden, debata Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp, Džo Bajden, debata

Zakon je obezbedio finansiranje američke administracije do 18. februara, što podeljenom Kongresu daje još 11 nedelja da ili osmisli dugoročni plan finansiranja ili opet odobri novo kratkoročno rešenje, prenosi Rojters.

U ranijim saopštenjima iz Bele kuće, Bajden je naglasio da bi Kongres trebalo da radi na dvopartijskom sporazumu koji bi obezbedio celoviti zakon o finansiranju.

Kongres SAD usvojio je predlog zakona o privremenom finansiranju federalnih agencija sa 69 glasova "za" i 28 "protiv" u Senatu koji je podržao meru nakon što je ranije zakon odobrio Predstavnički dom, preneo je britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Predlog zakona je usvojen nekoliko sati uoči prestanka važenja ranije odluke o finansiranju koja bi istekla u petak, što bi za posledicu imalo da milioni radnika u javnom sektoru ne budu plaćeni tokom Božića i Nove godine.

Grupa republikanskih senatora zapretila je da će "minirati" zakon o finansiranju u znak protesta zbog Bajdenovog zalaganja da se na federalnom nivou propiše obavezna vakcinaciju protiv kovida zaposlenih u velikim kompanijama.

Njihov pokušaj da dostavljanjem amandmana spreče sprovođenje inicijative o obaveznoj vakcinaciji osujetile su demokrate.

Predstavnički dom Kongresa je ranije u četvrtak odobrio zakon o finansiranju sa 221 glasom "za" i 212 glasova "protiv".

Prethodni zakon o privremenom finansiranju, koji je predsednik Bajden potpisao u oktobru, obezbedio je da vlada ostane u funkciji do 3. decembra.