03. decembar  2021. 20.29  | Izvor: RTV

Udruženje građana Sasvim druga priča: Ne slažemo sa najavljnenom blokadom Mosta slobode

NOVI SAD -

Bezrezervno podržavajući sve koji smatraju da je pitanje zdrave životne sredine jedno od suštinskih pitanja našeg društva uvereni smo da oko toga mora da postoji najširi društveni konsenzus. Svaka najava mogućeg narušavanja postojećih ekoloških standarda opravdano budi pažnju javnosti i izaziva reakcije, navodi se u saopštenju za javnost Udruženja građana Sasvim druga priča.

S obzirom da se u dogledno vreme može očekivati finišaranje poodmaklih projekata što ranijih, što ove vlasti, koji s razlogom bude zebnju u pogledu devastiranja ekološki čistih lokacija naše zemlje delimo brigu svih onih koji misle da čist vazduh, bistre reke i očuvanje eko sistema ne smeju da budu predmet političkih borbi već konsenzusa od nacionalnog interesa.

strand, dunav, most, slobode

Ako vlast ostaje gluva za upozorenja struke i nevladinog sektora onda su građanski protesti bez sumnje legitiman način pritiska na vlast i mi ćemo se kao udruženje građana u njih uključiti.

Ipak, smatramo da kao odgovorni pojedinci koji se zalažu za odgovornu vlast i neku "sasvim drugu priču“ u politici i društvenom dijalogu uopšte, ovom prilikom iskažemo svoje neslaganje sa najavljenom blokadom Mosta slobode, mosta koji život znači, jer je on najefikasniji putni pravac ka dvema značajnim zdravstvenim ustanovama našeg grada, Institutu za KVB u Sremskoj Kamenici i novoj Kovid bolnici na Mišeluku.

Spemni da od države i vlasti neprekidno tražimo odgovormo ponašanje kada je reč o ekologiji, predlažemo da i sami pokažemo najviši mogući stepen odgovornosti i za svoje proteste izaberemo neku drugu lokaciju. Tim pre što pravi pritisak na vlast, iskreno govoreći, nije pitanje izbora mosta koji se blokira već brojnost ljudi koji se na protestu pojave, zaključuje se u saopštenju.