Književnost

Fedor Marjanović: Mladi treba da čitaju što slobodniju književnost

Fedor Marjanović: Mladi treba da čitaju što slobodniju književnost
Foto: Ustupljene fotografije | Fedor Marjanović: Mladi treba da čitaju što slobodniju književnost

BANJALUKA - Pisac Fedor Marjanović je u okviru kampanje "Čitajmo zajedno" čitao svoje priče u banjalučkoj Medicinskoj školi. Mladi književnik, koji je i profesor u Medicinskoj školi, učenicima i kolegama se predstavio pročitavši tri kratke priče iz zbirke "Junak bez lica" Čas čitanja je organizovala literarna sekcija Medicinske školu koju vodi profesorica Violeta Gluvačević.

Učenici su pokazali zainteresovanost za ovakav vid predstavljanja književnosti, književnog stvaralaštva i za upoznavanje sa izazovima pisanja u današnje vrijeme. Članovi školske literarne sekcije izrazili su želju da se slična praksa druženja sa književnicima nastavi tokom školske godine. Takođe se razvila ideja o pokretanju radionice kreativnog pisanja.

Prilikom čitanja svoje proze, Marjanović je razgovarao sa učenicima o samom procesu pisanja, koliko mu je vremena trebalo da sastavi knjigu, šta je za njega najvažnije prilikom pisanja, te koliko je važan fokus prilikom stvaranja književnog djela.

"Kao profesor mogu reći da nastavni plan i program ne pokriva skoro ništa od savremene književnosti, koja bi učenicima mogla biti bliska, interesantna i razumljiva. To su mladi ljudi koji žele da što slobodnije žive svoje živote i takvu književnost treba da čitaju. Meni je nevažno da li napamet znaju tačnu definiciju nekog književnog žanra ili biografiju autora. Mnogo mi je važnije da vole i razumiju to što čitaju. U njima treba probuditi ljubav prema književnosti, a ne stvoriti averziju prema njoj", smatra Marjanović.

"Dani čitanja" u RS organizuju se u okviru kampanje "Čitajmo zajedno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije