NAKON POLITIČKOG ZEMLJOTRESA MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA AUSTRIJE POSTAO KANCELAR Evo ko je Karl Nehamer!
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

promene u vrhu vlasti

NAKON POLITIČKOG ZEMLJOTRESA MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA AUSTRIJE POSTAO KANCELAR Evo ko je Karl Nehamer!

Austrija -

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer preuzeo je danas dužnost lidera Narodne partije (OVP) i mesto kancelara Austrije.

Rođen u Beču 1972. godine, Nehamer je radio u vojsci nekoliko godina pre nego što je postao savetnik za komunikacije.

Prvi put je izabran za predstavnika prestonice Beča 2017. godine. On je postao ministar unutrašnjih poslova prošle godine kada je Kurc poveo OVP u koaliciju sa Zelenima. Smatra se snažnim zagovornikom Kurcove oštre politike prema izbeglicama.

Bio je jedan od tri javna krizna menadžera tokom pandemije Kovida 19, sa odgovornošću za sprovođenje karantina i ograničenja.

Nehamer je takođe predvodio vladin odgovor na teroristički napad u Beču 2020. godine, seriju pucnjava u kojoj su četiri osobe poginule, nekoliko sati pre nego što je grad trebalo da uđe u blokadu, piše Dojče vele.

Ozbiljan promašaj obaveštajnih službi zvaničnika pod njegovom nadležnošću značio je da Austrija nije ulovila počinioca, osuđenog džihadistu, za koga se znalo da je pokušao da kupi municiju za automatsku pušku.

Dok je Nehamer priznao da su napravljene "nepodnošljive greške" u rukovanju obaveštajnim podacima o džihadistu, on je okrivio svog krajnje desničarskog prethodnika Herberta Kikla za stanje njegovog ministarstva.

Pod njegovim vođstvom, austrijska vlada je sredinom 2020. godine podigla optužnicu protiv osobe koja je priznala da je špijunirala za tursku tajnu službu.

Čemu još jedna promena u samom vrhu austrijske politike?

Nehamerovo imenovanje dolazi dan nakon što je aktuelni šef stranke Sebastijan Kurc, koji je umešan u korupcionaški skandal, rekao da se povlači sa te funkcije, pišu svetske agencije, a prenosi Dojče vele.

Kurcov odlazak imao je domino efekat, što je navelo kancelara Aleksandra Šalenberga, koji je na tu funkciju imenovan tek u oktobru, da ponudi ostavku kako bi mesto kancelara i šefa stranke mogla da obavlja jedna osoba.

Alexander Schallenberg, Aleksandar Šalenberg
foto: EPA/Johanna Geron

Kurc je bio austrijski kancelar između decembra 2017. i maja 2019. i drugi put od januara 2020. do oktobra, pre nego što je bio primoran da podnese ostavku zbog skandala sa korupcijom.

Istraga o Kurcovoj korupciji se nastavlja

0637322247, Sebastijan Kurc, ostavka
foto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Kurcova najava da će napustiti politiku stigla je samo dva meseca nakon što je podneo ostavku na mesto kancelara zbog istrage o korupciji.

Ali on je ostao lider OVP-a. Početkom oktobra, tužioci su naredili racije u kancelariji i ministarstvu finansija dok su istraživali navode da je Kurcov uži krug koristio javni novac da bi platio ankete skrojene da poboljšaju njegov imidž.

Skandal je zapravo okončao spektakularnu karijeru, zbog čega je 2017. godine postao najmlađi demokratski izabrani šef vlade na svetu sa samo 31 godinom. Kurc je negirao bilo kakvu nepravdu, rekavši da se nada da će imati svoj dan na sudu da dokaže svoju nevinost.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track