AUSTRIJA IMA NOVOG KANCELARA Konzervativna partija jednoglasno izabrala Karla Nehamera
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

politika

AUSTRIJA IMA NOVOG KANCELARA Konzervativna partija jednoglasno izabrala Karla Nehamera

Austrija -

Vladajuća konzervativna partija jednoglasno je podržala Karla Nehamera, austrijskog ministra unutrašnjih poslova, da postane sledeći kancelar te zemlje i novi lider partije, prenosi Raša tudej.

Jednoglasno glasanje potvrdio je u petak za austrijski javni servis ORF visoki zvaničnik Narodne stranke. Osim što će biti kancelar Austrije, Nehamer će takođe biti predsednik konzervativaca.

Sve dolazi nakon što je Aleksandar Šalenberg, koji je pre samo sedam nedelja položio zakletvu kao austrijski kancelar, podneo ostavku u četvrtak.

Šalenberg je podneo ostavku na mesto kancelara samo nekoliko sati nakon što je njegov prethodnik u najvišem kabinetu zemlje Sebastijan Kurc istog dana najavio da će napustiti sve svoje političke funkcije.

Ovaj 49-godišnji političar je šesti kancelar Austrije u samo pet godina, a vladajuća Narodna partija je opterećena optužbama za korupciju, a one najistaknutije upućene su bivšem kancelaru Sebastijanu Kurcu i bivšim koalicionim partnerima stranke iz desničarske Slobodarske partije.

Karl Nehamer je veteran u Austrijskoj narodnoj partiji i poznat je, između ostalog, po svom oštrom stavu prema ilegalnoj imigraciji i pretnji islamizacije.

Nehamerov prethodnik Aleksandar Šalenberg postaće ministar spoljnih poslova Austrije.

Nehamer odlično poznaje OVP, pošto je bio generalni sekretar stranke, a i omiljen je među stranačkim kolegama.

U prilog tome govore činjenice da su koalicioni partner Zeleni i guverneri pokrajina iz redova narodnjaka prihvatili imenovanje Nehamera.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track