Fejsbuk uklonio grupe korisnika koje su napadale stručnjake zbog promocije vakcinacije

Kompanija Meta, kojoj pripada Fejsbuk, suzbila je zlonamerne grupe koje su raspravama o vakcinaciji protiv kovida uznemiravale stručnjake i unosile podelu u društvo.
Fejsbuk uklonio grupe korisnika koje su napadale stručnjake zbog promocije vakcinacije
Foto: Pixabay
"Vređali su lekare, novinare i advokate nazivajući ih pristalicama nacizma jer su promovisali vakcinaciju protiv kovida, tvrdeći da bi uvođenje obavezne vakcinacije dovelo do zdravstvene diktature", rekao je Majk Dviljanski, direktor za istragu pretnji u okviru kompanije Meta.
U svom obraćanju, on je ciljao na mrežu "V_V", povezanu sa antivakserskim pokretom, koju kalifornijska kompanija optužuje da vodi kampanju masovnog zastrašivanja i uznemiravanja istaknutih osoba u zdravstvu, medijima i u politici u Italiji i u Francuskoj.
Učesnici ove akcije, radili su koordinisano preko sistema za razmenu poruka Telegram, gde su volonteri imali pristup listama osoba koje su na meti i "formacijama" kako bi izbegli da ih Fejsbuk otkrije.
 
Pritom su ostavljali komentare ispod poruka meta i menjali bi pojedina slova poput "vaxcinati" umesto "vaccinati, za one koji dolaze sa italijanskog govornog područja.
 
Kompanija Meta navodi i da je suzbila još jednu operaciju iz Kine koja se koristila lažnim računima kako bi promovisala lažnu informaciju. Prenosili su poruke objavljene na profilu izmišljenog švajcarskog biologa o tome da Sjedinjene Države vrše pritisak na Svetsku zdravstvenu organizaciju kako bi se odgovornost za koronavirus pripisala Kini.
  • Vidra

    03.12.2021 21:16
    Kao što sam i mislio
    Broj minusa na moj prethodni komentar samo pokazuje odnos glupandera prema inteligentnim ljudskim bićima koji žive u ovim krajevima. Pandemija Daning-Krugerovog efekta na Balkanu.
  • Vidra

    02.12.2021 15:08
    Krajnje vreme
    Neobrazovani pojedinci koji sebe smatraju pametnijim, informisanijim i merodavnijim od naučne zajednice i ne treba da imaju glas. Neka rade ono za šta su stručni i nek se ne mešaju u rasprave od sebe pametnijih.
  • Mirko

    02.12.2021 14:59
    Prevedite BBC tekst o tome kako je detektovana kineska mreza od 500 laznih naloga, sa izmisljenim svajcarskim biologom.
    Cilj mreze?
    Pitajte partiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija