Zdravlje

Onkološki pacijenti iz USK žele da se liječe u Banjaluci

Onkološki pacijenti iz USK žele da se liječe u Banjaluci
Foto: Zlatan Čekić | Onkološki pacijenti iz USK žele da se liječe u Banjaluci

BIHAĆ - Onkološki pacijenti s područja Unsko-sanskog kantona već godinama se susreću sa brojnim problemima u svom liječenju, jer su prisiljeni putovati u udaljene kliničke centre u Tuzli i Sarajevu, s obzirom na limitiranost zdravstvenih usluga koje im se mogu pružiti u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

U udruženjima koja okupljaju takve pacijente ističu kako sve to često rezultira zakasnjelim medicinskim procedurama, pa često i najgorim ishodom.

Jedno od mogućih rješenja, kako smatraju u tim udruženjima, moglo bi biti da se onkološkim pacijentima omogući liječenje u Centru za radioterapiju koji djeluje u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, s obzirom na njegovu blizinu gradovima i općinama u Unsko-sanskom kantonu.

Zbog toga su u posjeti banjalučkom centru nedavno boravile predstavnice udruženja "Behar" i "Una" iz Bihaća, kao i udruženja "Sutra je novi dan" iz Velike Kladuše, a sva ona okupljaju osobe oboljele od tumora.

"Ovo što smo vidjeli u Banjaluci je predivno, stručnost, ljubaznost, profesionalnost na zavidnom nivou, higijena, komunikacija za svaku pohvalu. Divan je osjećaj kada za nekoliko sati osjetite dobrodošlicu koja već liječi, mada niste došli na pregled ili terapiju", kaže Mileva Zulić, predsjednica udruženja "Behar".

Dodaje kako su ih u Centru za radioterapiju upoznali sa metodama liječenja onkoloških pacijenata zračnom terapijom.

"Cilj nam je da se omogući što lakše liječenje naših pacijenata, tako da se oformi onkološki konzilijum u bolnici u Bihaću, gdje bi učestvovali i onkolozi iz Banjaluke. Po odluci konzilijuma, pacijenti bi mogli sami izabrati da se liječe radioterapijom u Banjaluci ukoliko su u pitanju složene tehnike zračenja zbog kojih su naši pacijenti ranije odlazili na liječenje u inostranstvo, najčešće u Istanbul.

Ovo bi značilo blizinu i kvalitet liječenja, čak bi mogli svakodnevno dolaziti na zračenje i time biti sa svojim porodicama", navode pomenuta udruženja u zajedničkom saopćenju.

Zbog ograničenosti zdravstvenih kapaciteta u Unsko-sanskom kantonu brojni pacijenti su prinuđeni da putuju u druge kliničke centre u Federaciji BiH, što proizvodi velike troškove koji se na godišnjem nivou kreću oko četiri miliona maraka.

U Kantonalnoj bolnici u Bihaću navode kako je mogućnost da se onkološki pacijenti iz USK liječe u Banjaluci jedna od opcija o kojoj se razmišlja te da saradnja s Univerzitetskim kliničkim centrom iz Banjaluke već postoji.

Navode kako bi to moglo biti prelazno rješenje s obzirom na to da su nedavno aktuelizirani razgovori o izgradnji onkološkog centra u Bihaću, a spremnost da pomogne u ovome projektu izrazila je Ambasada Francuske u BiH, dok se grad Bihać obavezao da će osigurati zemljište i sve potrebne dozvole za gradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije