Austrija odustala od izgradnje autoputeva da ne ugrozi životnu sredinu

Imajući na umu dugoročno očuvanje životne sredine, austrijska ministarka za zaštitu klime i životne sredine Leonore Gewessler otkazala je veliki projekat izgradnje autoputa u blizini Beča.
Austrija odustala od izgradnje autoputeva da ne ugrozi životnu sredinu
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Ministarka je u sredu objavila da se projekat vredan gotovo dve milijarde evra neće realizovati, a neće biti sproveden ni plan o izgradnji drugog autoputa u Donjoj Austriji.
Njene odluke donete su nakon "klimatske provere" projekata izgradnje državnih puteva, koje je ministarka donela prošle godine da bi procenila koliki ekonomski uticaj i korist takvi projekti imaju za životnu sredinu.
"Ne želim da za 20 godina kažemo: bacili smo milijarde sredstava poreskih obveznika i zabetonirali svoju budućnost", rekla je Gewessler.
 
Gotovo polovina od planiranih 19 kilometara autoputa koji je trebalo da bude izgrađen severno od Beča prolazila bi ispod rezervata prirode, kao tunel.
 
Iskustvo pokazuje da izgradnja novih puteva rezultira većim prometom, rekla je ministarka, koja je takođe odgovorna za mobilnost. Ugljen-dioksid u atmosferu ne odlazi samo putem vozila već i kroz građevinske radove.
 
Bečki gradonačelnik Michael Ludwig oštro je kritikovao ovu odluku, rekavši da je to "udar na kvalitet života ljudi".
  • Artiljevac

    02.12.2021 10:01
    Nacionalni park
    A kod nas nestaju Nacionalni parkovi, a oni se debljaju. Za 20 godina cemo videti ono sto u Austriji nece da vide
  • Tezlika

    02.12.2021 07:20
    Vizionarski
    Tako se to radi u prav(n)im drzavama, a ne kao u Srbistanu! Misli se i na okolinu-zivotnu sredinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet