Pola veka Ujedinjenih Arapskih Emirata: Zemlja visokog standarda, nafte i trka kamila 1Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati Foto: Pixabay/Pexels

Na današnji dan 1971. godine je od šest emirata u Persijskom zalivu, Abu Dabija, Dubaija, Šardže, Adžmana, Uma al Kajvajna i Fudžajre osnovana federacija Ujedinjenih Arapskih Emirata, a Federaciji se u februaru 1972. pridružio i Ras al Kajma.

Ova bliskoistočna država poznata po velikom naftnom bogatstvu nastala je sklapanjem sporazuma o osnivanju federacije Ujedinjeni Arapski Emirati, koji je na snagu stupio pre tačno 50 godina.

Do odluke o osnivanju unije došli su vladari šest emirata, nekoliko meseci ranije – 18. jula 1971. godine

Svakim od ovih sedam emirata upravlja vladar, a svi oni zajedno formiraju Savezno vrhovno veće. Jedan od njih služi i kao predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prva decenija nezavisnosti protekla je u znaku borbe dva najveća emirata, Abu Dabija i Dubaija oko stepena centralizacije.

Godine 1979. postignut je dogovor o podeli najviših funkcija u zemlji. Prema njemu, mesto predsednika pripalo je emiru Abu Dabija, a premijera – emiru Dubaija.

Upravo je Šeik Muhamed Bin Rašid Al Maktum, vladar Dubaija, poznat po tome što je „transformisao“ Dubai u veliku poslovnu i turističku destinaciju.

S druge strane, jedna od njegovih ćerki, princeza Latifa, postala je poznata javnosti nakon što je Bi Bi Si došao do njenih tajnih snimaka iz zatočeništva i objavio ih.

Latifa je ove snimke napravila dok je, po naređenju oca, držana u vili sa rešetkama na prozorima u Dubaiju.

Dubai je najnaseljeniji emirat, u kojem živi 35,6 odsto stanovništva u državi, dok Abu Dabi ima najveću površinu.

Emirati su najraznolikija država Bliskog istoka, barem kada je stanovništvo u pitanju – visok životni standard i dobre mogućnosti za zapošljavanje već godinama privlače veliki broj migranata, prvenstveno iz Azije, a najbrojniji su iz Indije i Pakistana.

Zvanična religije je islam, a službeni jezik je arapski.

Rezerve nafte u Emiratima su su šeste po veličini u  svetu, dok se po rezervama prirodnog gasa nalaze na sedmom mestu. Ipak, država se prethodnih godina sve više finansijski oslanja na turizam, a sve manje na naftu i gas.

Danas se Ujedinjeni Arapski Emirati smatraju narazvijenijom zemljom Arapskog poluostrva.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata ulaže velika finansijska sredstva u očuvanje kulture i tradicije.Ipak, Emirati važe za državu tolerantnu prema drugim religijama, te se vrlo lako može naići na crkvu.

Usled velikog broja doseljenika iz inostranstva, prvenstveno iz Azije, sagrađen je veliki broj restorana i kulturnih centara ovih zemalja.

Pored tradicionalnog sporta – trka kamila, među stanovništvom su omiljeni golf i konjske trke.

Svakog marta se u Dubaiju održava velika trka konja, u kojoj prva nagrada iznosi šest miliona dolara.

Ujedinjeni Arapski Emirati su član Ujedinjenih nacija, Arapske lige, Organizacije za islamsku saradnju, Organizacije zemalja izvoznica nafte (OREC), Pokreta nesvrstanih i Saveta za saradnju u Zalivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari