Stiglo upozorenje: Rusija bi mogla da krene na Ukrajinu?

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao brzo da naredi invaziju na Ukrajinu ako bi imao izgovor za to.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.12.2021.

20:00

Stiglo upozorenje: Rusija bi mogla da krene na Ukrajinu?
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Poručio je da su saveznici u NATO spremni da uvedu teške sankcije Rusiji ako bi se to dogodilo.

Tenzije oko gomilanja ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom bile su u fokusu Blinkenovog jednonedeljnog putovanja po Evropi i na vrhu dnevnog reda njegovog sastanka danas sa kolegama iz NATO u Letoniji.

''Ne znamo da li je predsednik Putin doneo odluku da izvrši invaziju. Znamo da on postavlja kapacitete da to izvede u kratkom roku, ako tako odluči. Moramo se pripremiti za sve nepredviđene situacije'', rekao je Blinken novinarima u Rigi, glavnom gradu Letonije, prenosi AP.

Američki državni sekretar je takođe apelovao na Ukrajinu da nastavi da bude uzdržana i da ne dozvoli, kako je rekao, ruskoj strani da opravda provokacijom nešto što je sve vreme planirala da uradi.

Blinken je rekao da su SAD jasno stavile do znanja Kremlju da će odgovoriti odlučno, što bi uključivalo i niz ekonomskih mera sa velikim uticajem, od kojih se Vašington uzdržavao od korišćenja u prošlosti, ali nije naveo detalje o tome kakva vrstu sankcija je u razmatranju ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Evropski parlament je u aprilu odobrio neobavezujuću rezoluciju da se Rusija isključi iz takozvanog SVIFT sistema međunarodnih plaćanja ako njene trupe uđu u Ukrajinu, a takav potez bi dalekosežno doveo do blokiranja ruskih preduzeća u globalnom finansijskom sistemu, navodi AP.

Pored ciljanih sankcija za Rusiju, Blinken je, takođe bez preciziranja detalja, rekao i da je "NATO spreman da pojača svoju odbranu na istočnom krilu'', pošto Alijansa već ima snage stacionirane u baltičkim državama Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Kako je najavljeno, Blinken bi trebalo da se sastane u četvrtak u Švedskoj sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i on je danas potvrdio da će ohrabriti najvišeg ruskog diplomatu da se vrati pregovorima u ''normandijskom'' formatu, sa Francuskom i Nemačkom.

Dok boravi sutra u Stokholmu, Blinken takođe planira da razgovara sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom na marginama sastanka na nivou ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

''Postoji diplomatski put napred. Mi svakako ne tražimo sukob", zaključio je Blinken.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: