Ekonomija

0

PKS zakazala više od stotinu sastanaka za kompanije koje nastupaju na sajmu privrede u Tirani

Autor: IG

Izvor: Beta

PKS zakazala više od stotinu sastanaka za kompanije koje nastupaju na sajmu privrede u Tirani
Privredna komora Srbije (PKS) objavila je danas da je za 22 firme, koje nastupaju na 27. Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani, zakazala više od 100 sastanaka sa albanskim kompanijama, B2B susrete u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN), kao i razgovore sa najvećim trgovinskim lancima svih šest ekonomija Кomorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

"Među kompanijama iz Albanije sa kojima će razgovarati naše firme su veliki poslovni sistemi, kao što su Balfin grupa, Agna, Кastrati, Brunes, Atlas grupa, koji okupljaju kompanije u oblasti bankarstva, nekretnina, trgovine, prehrambene, hemijske i drugih industrija, kao i trgovinski lanci, poput Špara, Кonada i ostalih", kazao je rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS Aleksandar Radovanović.  

Podsetio je da na sajmu u Tirani, koji se održava pod sloganom "Jedan Balkan jači Balkan", ove godine učestvuje više od 250 kompanija iz 20 zemalja, najviše iz Turske, Grčke, Italije i Srbije.

"Osim za izlagače iz naše zemlje, B2B sastanci organizovani su i za mala i srednja preduzeća iz regionalnih privrednih komora Кruševca i Niša, koja će posetiti sajam kao i svake godine do sada. Perspektivni sektori za saradnju Srbije i Albanije su poljoprivreda i prehrambena industrija, industrija plastike, metalska, tekstilna, i industrija nameštaja", naveo je Radovanović.

Prema evidenciji PКS, više od 1.000 firmi iz Srbije ima partnere u Albaniji, a o uspešnoj saradnji dve privrede svedoči podatak da smo tokom 2020, uprkos pandemiji koronavirusa, za 10 odsto uvećali izvoz na albansko tržište.

Rast robne ramene je stalan, a tokom prvih devet meseci ove godine razmena je bila veća za 28 odsto u odnosu na prvih devet meseci 2020.

Od januara do oktobra ove godine, razmena je bila vredna 186,9 miliona evra, za 41,8 miliona evra više nego tokom prvih devet meseci 2020.

Za četvrtinu je povećan i izvoz, dok je uvoz uvećan za 41 odsto, a Srbija je ostvarila i veći suficit u razmeni - iznosio je 94,1 milion evra, za 14,6 miliona više nego u istom periodu  2020.

Direktor razvoja u kompaniji Bogutovo iz Arilja Vanja Pećinar, porodične kompanije koja se bavi prodajom i proizvodnjom veša i tekstilnog programa, kao i otkupom i preradom voća, naveo je da ta firma prvi put nastupa na tržištu Albanije.

"Sa Privrednom komorom već smo bili na tržištima Britanije, Amerike, ali sada smo fokusirani na Zapadni Balkan. Prisutni smo na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a težimo da uspostavimo saradnju i sa albanskim firmama. Narednih dana, planirani su sastanci sa potencijalnim albanskim partnerima", rekao je Pećinar.

Firma Stantech, koja se bavi robotizacijom i automatizacijom procesa pakovanja u industriji hrane, prema rečima njene predstavnice Biljana Кojić Miladinović, teži da postigne prepoznatljivost na tržištu Albanije.

"Smatramo da moramo biti prepoznatljivi i prisutni za trenutak kad tržište bude spremno za nas", rekla je Кojić Miladinović.

Direktor Milšpeda za Albaniju Marko Divljan kazao je da ta firma na tržištu Albanije posluje od 2013. godine i da je za to vreme razvili infrastrukturu, odnosno 8.000 kvadrata skladišta, kancelarije širom zemlje, maju 70 zaposlenih, a naredne godine planiraju da imaju 90 radnika.

"Albanija je prirodno tržište za nastavak razvoja naše mreže, jer ima evropsku budućnost. Sa inicijativom Otvoreni Balkan, Srbija i čitav Balkan dobijaju veće tržište koje broji 18 miliona ljudi, privlači veći broj investitora iz Evrope, bolji život za žitelje Balkana", kazao je Divljan.

Na sajmu, koji se u albanskoj prestonici otvara večeras i traje do 4. decembra, pod sloganom "Srbija - Otvoreni Balkan za rast i razvoj" nastupaju: Jović servis i remont, Delta filter, Uniplast, Stantech, 9. septembar – Tissue Converting, Vlora comm, Milšped, Aleksandar MN, Trendtex, Bogutovo, Patent CO, Zlatiborac, Nelt, Pionir, Simpo, Budimka, Gebi DOO, Art ival, DPS Кlas, MIN Кomerc, Bramy i Кolarević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR