Fudbaler Sitija Valentin Kasteljanos (Foto: AFP)
Fudbaler Sitija Valentin Kasteljanos (Foto: AFP)

Građani ispisali istoriju i srušili favorita za tron: Njujork posle penal lutrije u finalu Istoka (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.12.21. | 04:57

MLS, plej-of: Fudbaleri Sitija prvi put u istoriji u borbi za tron konferencije

Konačno! Nije Njujork Siti uspevao da probije barijeru zvanu četvrtfinale plej-ofa (polufinale konferencije). Pet puta je filijala Siti grupe, vlasnika i Mančester Sitija, pokušavala da se domogne trona u SAD, ali nikako joj nije polazilo za rukom da napravi ključni korak i domogne se mesta među četiri najbolje ekipe. Došao je i taj trenutak. Posle velike drame na stadionu u Foksborou, tim iz Velike jabuke je savladao Nju Ingland Revolušn - jednog od glavnih favorit za osvajanje titule - i plasirao se u konferencijsko finale, gde će se sa Filadelfijom Union boriti za tron Istoka - 2:2 (1:1) /penalima 4:5/.

Vodila se velika i prilično izjednačena borba u Masačusetsu. Na kraju je negde i pravedno bilo da pobednika odlučuju penali. Teško je bilo oceniti ko je više zaslužio trijumf, ali su fudbaleri Sitija na kraju bili hladnije glave - pogodili su svih pet hitaca sa kreča u penal seriji.

Izabrane vesti

Kako je ipak počelo, delovalo je da nas očekuje kiša golova. Dva pogotka pala su u uvodnih devet minuta, što nije česta pojava u eliminacionim mečevima. Ipak, u nastavku su se obe ekipe uozbiljile, podigle stepen organizovanosti, zaigrale disciplinovanije i strpljivije, pa do isteka regularnih 90 minuta nije bilo promene rezultata.

Bilo je ipak u dodatnih 30. Retko se dešava da jedna ekipa stigne do prednosti u produžecima i da je potom prokocka. Nije to koštalo fudbalere Njujorka, koji su poveli u 109. minutu, a samo devet kasnije ispustili plasman u finale Istoka. Nisu međutim poklekli i psihološki pali, verovali su u trijumf i obezbedili ga sa bele tačke.

Počelo je golom u trećem minutu. Tejvon Grej je centrirao sa desne strane, da bi loptu sa ivice peterca u mrežu Nju Inglanda smestio Santijago Rodrigez. Usledio je ekspresan odgovor. Sjajan centaršut Karlesa Hila iz slobodnog udarca, odličan skok Adama Bukse koji glavom šalje loptu u mrežu gostiju za 1:1.

Do odlaska na odmor nije bilo većih prilika, ali po povratku sa pauze su oba tima imala šansu da možda i stignu do ključne prednosti. Najpre je Rodrigez promašio zicer, negov udarac iz više nego izgledne pozicije uspeo je da ukroti Met Tarner, a onda je Tomas Meknamara u 57. glavom tukao tik preko gola rivala.

Usledile su dve velike prilike sa Siti. Najpre Hesus Medina pogađa stativu u 64. minutu, a potom Tarner ponovo sprečava Rodrigeza da ga po drugi put savlada. Nije bilo promena, pa su usledili produžeci. Igrao se četvrti minut drugog kada je centaršut Gudmundura Torarinsona sa leve strane glavom u gol pretvorio Valentin Kasteljanos.

Mladi Argentinac je samo par minuta kasnije mogao da postane tragičar, pošto je posle jednog neopreznog starta zaradio drugi žuti karton, te je ostavio saigrače na cedilu. Na kraju se i pokoškao sa golmanom Revolušna Tarnerom, koji je pokušao da ubrza njegov izlazak iz igre.

Novi šok za fudbalere Njujorka usledio je ubrzo. Samo pet minuta trebalo je domaćinu da iskoristi brojčanu prednost. Centaršut Eme Boatenga sa leve strane, lopta je preletela čitav peterac, da bi je sa druge stative u mrežu smestio talentovani Tažon Bjukenan.

Ostalo je 2:2, pa su odluku morali da donesu penali. U drugoj seriji je strelac prvog pogotka za Nju Ingland Buksa promašio, da bi potom Ismael Tažuri, Maksimilijano Moralez i Aleksander Kalens pogodili sa kreča i doneli veliku pobedu Njujork Sitiju.

MLS – Četvrtfinale

Četvrtak

Kolorado – Portland 0:1 (0:0)

/Mabijala 90/

Subota

Filadelfija – Nešvil 1:1 (1:1) – penalima 2:0

/Gazdag 45+2 – Muktar 38/

Sporting Kanzas Siti – Real Solt Lejk 1:2 (1:0)

/Rasel 24pen – Hulaio Santos 72, Vud 90+1/

Sreda

Nju Ingland - Njujork Siti 2:2 (1:1) /penalima 4:5/

/Buksa 9, Bjukenan 118 - Rodrigez 3, Kasteljanos 109/



tagovi

MLSNjujork SitiNju Ingland Revolušn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara