');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

ODE NA DOBOŠ Javni izvršitelj oglasio prodaju zrenjaninske "Fabrike vode": "Od starta nisu poštovali preuzete obaveze"

Javni izvršitelj Dragan Nikolić oglasio je prodaju zrenjaninskog postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, pratećih objekata i opreme, u vlasništvu preduzeća ’’Fabrika vode’’. Prvo elektronsko javno nadmetanje zakazano je za 2. decembar a zaključak o prodaji imovine donet je u izvršnom postupku koji je pokrenula Erste banka, kao poverilac, protiv dužnika, zrenjaninskog preduzeća ’’Fabrika vode’’.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Zrenjanin eksplozija foto Milan Ilic (10) Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Zrenjanin eksplozija foto Milan Ilic (10)

Postupak je pokrenut radi izvršenja na osnovu Zakona o izvršenju i obezbeđenju a nepokretna i pokretna imovina ponuđena je na prodaju kao jedna funkcionalna celina po ceni od 834.736.350 dinara. Kako je navedeno u pozivu, nepokretnost se ne može prodati ispod početne cene, u iznosu od 70 odsto od njene utvrđene vrednosti.

- Tokom prethodnih godina, kao jedna od zainteresovanih strana, aktivno smo učestvovali u svim razgovorima i pregovorima. Pokušavali smo da uradimo sve što je u našoj moći da “Fabrika vode” ispuni svoju namenu. Nažalost, kako bismo zaštitili svoju investiciju, na kraju smo morali da, u skladu sa Zakonom o založnom pravu nad pokretnim stvarima i pravima upisanim u registar, otpočnemo postupak namirenja dužnika ’’Fabrike vode’’ u Zrenjaninu - kazali su u Erste banci.

Erste banka: Prodaja u interesu svih

Podsetimo, zrenjaninski Privredni sud je obustavio prethodni stečajni postupak koji je Erste banka pokrenula nad stečajnim dužnikom ’’Fabrikom vode’’ doo Zrenjanin. Postupak je obustavljen na zahtev Erste banke, koja tada saopštila medijima da je takva odluka u interesu svih građana Zrenjanina.

- Banka je shodno važećim zakonima pokrenula predviđene postupke naplate dospelog potraživanja, a jedan od njih je i stečajni postupak. Međutim, s obzirom na očekivano trajanje stečaja doneta je odluka da se odustane od stečajnog postupka, jer je u interesu svih, a naročito stanovnika Zrenjanina, da se ova situacija što pre reši. Imajući sve u vidu, nastavljamo sa postupkom izvršenja i nadamo se da će se uskoro pojaviti kupac koji će fabriku staviti u funkciju i rešiti sedamnaestogodišnji problem vodosnabdevanja građana Zrenjanina ispravnom pijaćom vodom – rekli su u Erste banci.

’’Fabrika vode’’ od starta nije poštovala preuzete obaveze

Potpuni sunovrat ’’Fabrike vode’’ koja od samog starta nije poštovala preuzete obaveze kulminirao je raskidom ugovora sa Gradom Zrenjaninom u julu ove godine i to, kako je tada objasnio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ’’krivicom investitora jer nije ispunio ni jedan od uslova propisanih ugovorom iz 2015. godine i sporazumom iz januara 2021. godine.’’

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

- Sporazum iz januara ove godine je predvideo da ukoliko fabrika vode ne ispuni sve ugovorne obaveze, ugovor se raskida krivicom izvršioca i nikakva dodatna obaveštenja od strane naručioca usluge nisu potrebna. Investitor nije ispunio nijednu stavku iz ugovora, time su ispunjeni svi uslovi za raskid ugovora. I mi ugovor smatramo raskinutim i okrećemo se traženju novih rešenja - kazao je tada Salapura.

Snabdevanje ispravnom pijaćom vodom 123.000 građana Zrenjanina je, prema njegovim rečima, zadatak iznad svih drugih zadataka za sve u lokalnoj samoupravi.

Podsetimo, Konzorcijum ’’Gruppo Zillio’’ potpisao je ugovor o gradnji fabrike vode s rokom završetka 2015. godine. Rok je produžavan više puta, ali se ispostavilo da fabrika nije uspela da ispuni projektni zadatak ni u pogledu količina, ni u pogledu kvaliteta vode. Salapura je takođe rekao da će grad razmotriti mogućnost pokretanja spora za naknadu štete od investitora.

’’Fabrika vode’’ milionski gubitaš

Izveštaj privremenog sečajnog upravnika ’’Fabrike vode’’ pokazao je da redovno funkcionisanje postrojenja košta mesečno 18 miliona dinara a kada je fabrika van komercijalnog rada košta tri miliona dinara. Mesečni troškovi obezbeđenja fabrike i električne energije iznose četiri miliona dinara, a kada fabrika ne obavlja komercijalnu delatnost 600.000 dinara dok su nužni troškovi konzervacije postrojenja za slučaj prekida rada 1,5 milion dinara. Stečajni upravnik utvrdio je i status desetoro zaposlenih u fabrici vode koji, iako je račun fabrike u blokadi od juna za iznos veći od 33 miliona dinara, nisu dobili otkaz. Iako formalno zaposleni, radnici ipak ne primaju platu niti su im plaćani doprinosi i zdravstveno osiguranje što je najveći problem za dvojicu radnika povređenih u prošlogodišnjoj eksploziji, koji ne mogu da se leče u državnim ustanovama a jedan od njih, zbog teških opekotima i invaliditeta, ne može na operaciju.

Ima li zainteresovanih kupaca ’’Fabrike vode’’?

Da li je na pomolu rešenje sedamnaestogodišnjeg problema sa vodom u Zrenjaninu najviše interesuje stanovnike grada na Begeju među koje je ’’procurila’’ informacija da je novosadska Minakva zainteresovana za kupovinu ’’Fabrike vode’’. Međutim, nadležni iz te kompanije su prema pisanju medija samo kratko demantovali ove glasine i rekli da ’’nisu zainteresovani’’ ali to nije poljuljalo nade Zrenjaninaca budući da je Minakva nedavno u Zrenjaninu otvorila bazen Aquafit sa mineralnom vodom pogodnom za piće. Podsetimo, pravo učešća na javnom nadmetanju za kupovinu zrenjaninske ’’Fabrike vode’’ imaju sva registrovana zainteresovana lica koja najkasnije dva dana pre održavanja prodaje polože jemstvo u iznosu od 15 odsto od procenjene vrednosti predmeta prodaje a za sada nije poznato da li je to učinila bilo koja kompanija.