ZVEZDA CNN SROZALA PROFESIJU: Kris Kuomo koristio novinarski status da diskredituje svedoke protiv svog brata Endrua VIDEO
VODE, Foto: Youtube/The Hill, Screenshot YT

komentar vašington egzaminera

ZVEZDA CNN SROZALA PROFESIJU: Kris Kuomo koristio novinarski status da diskredituje svedoke protiv svog brata Endrua VIDEO

Planeta -

CNN bi trebalo da otpusti voditelja u udarnom terminu Krisa Kuoma - ne samo zbog sopstvene etičke higijene, već i da bi se podržali novinarski standardi o kojim se naveliko piše i da bi se izbeglo dalje narušavanje poverenja javnosti u medije.

Dokumenti koje je nedavno objavila njujorška državna tužiteljka Leticia Džejms otkrivaju Kuomove prestupe. Oni pokazuju da je voditelj CNN-a flagrantno prekršio osnovne standarde protiv novinarskog sukoba interesa, a zatim lagao o svojim postupcima dok je pomagao svom starijem bratu, tadašnjem guverneru Njujorka Endru Kuomu, da se nosi sa optužbama za ozbiljno seksualno nedolično ponašanje.

Već je bilo poznato da je mlađi Kuomo na neki način pomogao svom bratu da „savetuje“ kako da se nosi sa krizom koja je na kraju oterala guvernera sa funkcije. Novi dokumenti pokazuju da je Kris Kuomo trgovao svojim statusom novinara kako bi prenosio informacije od drugih novinara i „izvora” do šefa kabineta guvernera i aktivno učestvovao u izradi strategije kako da „diskredituje” (ili, jednostavnije, „razmaže”) žene koje optužuju guvernera.

U jednom takvom izveštaju se navodi da je Kuomo poslao mejl savetnicima svog brata „koji sadrži informacije o [optužiteljici Šarlot] Benet, uključujući tvitove, iz njenog vremena na koledžu“. Te dokumente je stekao kroz svoj status novinara, ali umesto da ih prijavi javnosti, poslao ih je guvernerovim „ručnicima“. Ipak, pod zakletvom je rekao istražiteljima da, kako je opisao neprofitni časopis The Citi, „nije posegnuo za izvorima da bi dobio informacije o podnosiocima pritužbi ili da sprovede opoziciono istraživanje o njima“.

To se svakako ne poklapa sa njegovom tekstualnom porukom upućenom guvernerovom glavnom pomoćniku – „Imam trag o devojci za venčanje“ – o ženi koja je rekla da je guverner pokušao da je poljubi na venčanju.

U zavisnosti od toga koliko je njegovo poricanje bilo definitivno pod zakletvom, Kuomo bi se mogao suočiti ne samo sa problemima pri zapošljavanju, već i sa pravnim problemima.

Tužioci mogu ispitati sve pravne posledice, ali novinarska etička kršenja su očigledna. Iako Kuomo nije izveštavao za CNN o skandalu svog brata, to je bila važna nacionalna vest koja je zaslužila potpuni zaštitni zid između njegovog novinarskog posla i njegove neformalne uloge „savetovanja“ svog brata.

Čak i mladi novinari to znaju. Pre tri decenije, kada je Republikanska partija Luizijane redovno objavljivala nacionalne vesti u uzastopnim huškačama trka za američki Senat i za guvernera, ja sam bio glavni urednik centrističkog, alternativnog Gambit Nju Orleans Viklija, dok je moj otac bio glavni Republikanski nacionalni komitet za Luizijanu. Imali smo striktno pravilo po kojem apsolutno nisam mogao da koristim svog oca kao izvor i nisam mogao da „savetujem“ svog oca o bilo čemu političkom, zajedno sa nekoliko drugih studiozno poštovanih mera zaštite od novinarskog sukoba interesa. Izgleda da Kuomu nije palo na pamet da preduzme takve mere predostrožnosti.

Moj otac je bio tip iza scene, nije veliki novinar i sigurno nije bio umešan ni u kakav skandal. Zbog istaknutosti Endrua Kuoma, Kris Kuomo je trebalo da bude još odlučniji da postavi više zaštitne zidove od mene. Mnogi ljudi u novinarstvu imaju neizbežne porodične sukobe interesa, ali većina, za razliku od Kuoma, uspešno izbegava korišćenje novinarskih alata i statusa kako bi pomogli političkim karijerama svojih rođaka.

Velike novinarske organizacije duguju svojim kolegama trgovcima i javnosti da se pridržavaju osnovnih etičkih normi. U suprotnom, poverenje javnosti u sve stvarne vesti nestaje, dok opasne teorije zavere lako puštaju koren. CNN bi trebalo da prizna, sa puno jasnoće, da novoobjavljeni dokumenti čine Kuoma potpuno neodrživim kao legitimnog profesionalnog dobavljača vesti, kaže Kvin Hilijer u komentaru koji objavljuje Vašington Egzaminer.

Kurir.rs/Vašington Egzaminer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja