Vlada Zorana Zaeva stimuliše matične lekare da podstaknu pacijente da se vakcinišu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vlada Severne Makedonije odlučila je danas da novčano stimuliše matične lekare da podstaknu svoje pacijente da se masovno vakcinišu protiv kovida 19.

Kako se navodi u saopštenju, da bi podstakla interesovanje za vakcinaciju za zaštitu od kovida i sprečavanje pandemije, Vlada je odlučila da matične lekare jednokrato nagradi sa 30 denara (oko 50 evrocenti) po pacijentu ako dostignu, ili pređu 70 odsto vakcinisanih pacijenata od ukupnog broja koji je upisan kod njih.

Tu odluku vlada Zorana Zaeva je donela nakon što na prethodnoj sednci, u četvrtak 25. novembra, nije prihihvatila predlog Komsije za zarazne bolesti pri Ministarstu zdravlja za obaveznu vakcinaciji svih zdravstenih radnika i za uvođenje „kovid sertifikata“ za zaposlene u javnom sektoru.

Tada je Vlada od Komisije za zarazne bolesti zatražila dodatne analize i komparativne studije za predložene mere, ali i predloge za dopunske mere za podsticaj masovne vakcinacije.

Zadužena su sva ministarstva, javna preduzeća, akcionarska društva i agencije u državnoj svojini da sprovedu skrining da bi se utverdio procenat vakcinisanih u državnoj i javnoj administraciji, kao i da se utvrde mogućnosti za stimulaciju vakcinacije, kao i pravna osnova za restriktivne mere.

U očekivanju tih dodatnih analiza Vlada je, kako je saopšteno prošlog četvrtka, zadužila resorna ministarstva i inspekcije da „ulože dodatne kapacitete i da pojačaju primenu i kontrolu postojećih mera za zaštitu od korona virusa, posebno sistema provere sertifikata o vakcinaciji, PCR testova i potvrde o preležanom kovidu kroz rigoroznu proveru tih dokumenata u objektima gde je to obavezno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari