');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Nakon celodnevnog zasedanja: Usvojeni zaključci s ciljem rešenja problema rudara

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojio je u drugom krugu glasanja, nakon celodnevnog zasedanja, odnosno rasprave o stanju u rudnicima u FBiH, zaključke predložene iz parlamentarnog odbora za energetiku.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Fehim Demir / EPA;

Prvim zaključkom je, s ciljem rešenja problema rudara, izražena puna podrška nastavku dijaloga njihovog sindikata, uprave javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH” i Vlade FBiH, te navedeno da program prestrukturisanja rudnika nema alternativu, prenosi Srpskainfo.

Narednim zaključkom, predloženim iz Odbora za energetiku, naloženo je preduzeću “Elektroprivreda BiH” i Vladi FBiH da utvrde plan uplate 430 miliona KM na ime dugovanja rudnika za doprinose zaposlenima.

Pročitajte još

Od tog iznosa potrebno je da Vlada obezbedi 30 miliona KM, a ostalo “Elektroprivreda BiH” i uprave rudnika, prenose federalni mediji.

Takođe, od Vlade i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije zatraženo je donošenje odluke o moratorijumu na zapošljavanja administrativno-tehničkog osoblja u rudnicima koji su u koncernu “Elektroprivrede BiH”.