Svijet

Šolc za obaveznu vakcinaciju do kraja februara

Šolc za obaveznu vakcinaciju do kraja februara
Foto: Twitter/ Olaf Scholz | Šolc za obaveznu vakcinaciju do kraja februara

BERLIN - Olaf Šolc, koji bi sljedeće nedjelje trebalo da preuzme funkciju njemačkog kancelara, podržava inicijativu da vakcinacija protiv kovida-19 bude obavezna i zabranu ulaska nevakcinisanih u neesencijalne prodavnice, naveli su danas neimenovani izvori.

Šolc i odlazeća kancelarka Angela Merkel sastali su se danas sa regionalnim liderima kako bi razgovarali o tome kako odgovoriti na porast broja infekcija u četvrtom talasu pandemije.

Prema izvorima upoznatim sa razgovorima, Šolc je na sastanku rekao da se zalaže za međustranačku inicijativu da vakcine postanu obavezne, uz nadu da bi to moglo da se primjeni do kraja februara, prenosi agencija Rojters.

Susjedna Austrija, koja poput Njemačke ima relativno nisku stopu vakcinacije u poređenju sa ostatkom zapadne Evrope, ranije ovog mjeseca objavila je planove da vakcine postanu obavezne od februara.

Šolc se takođe zalaze za to da prodavnice koje nisu od suštinske važnosti zahtijevaju od kupaca da pokažu dokaz o vakcinaciji ili oporavku od kovida-19, navode isti izvori.

Njemački "Institut za zarazne bolesti Robert Koh" izvestio je danas da je u proteklih nedjelju dana zaraženo 452,2 osobe na 100.000 ljudi, što je neznatno manje u odnosu na jučerašnjih 452,4.

To je bio prvi pad od početka novembra.

Uprkos tome, broj novih dnevnih slučajeva je u protekla 24 sata blago porastao u odnosu na prošlu nedelju, na 45.753, a zabilježeno je još 388 smrtnih slučajeva, što je najveća dnevna brojka od početka marta.

Time je ukupan broj umrlih u Njemačkoj od početka pandemije porastao na 101.344.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije