PROIZVOĐAČI VAKCINA O ZAŠTITI PROTIV OMIKRONA: Prvo procena efikasnosti postojećih vakcina, do novih će proći meseci! VIDEO
Foto: Shutterstock

PANDEMIJA

PROIZVOĐAČI VAKCINA O ZAŠTITI PROTIV OMIKRONA: Prvo procena efikasnosti postojećih vakcina, do novih će proći meseci! VIDEO

Planeta -

Čelnici kompanija Moderna i Fajzer procenili su opasnost od Omikron doja korone, efikasnost postokjećih vakcina i put do novih cepiva.

Izvršni direktor Moderne Stefan Bancel rekao je u intervjuu objavljenom u utorak da predviđa da će trenutne vakcine protiv COVID-19 biti daleko manje efikasne protiv varijante Omicron zbog velikog broja mutacija na proteinu šiljaka.

„Mislim da ne postoji svet gde je [efikasnost] isti nivo ... koji smo imali sa Deltom“, rekao je Bancel za Fajnenšel tajms. „Mislim da će to biti materijalni pad. Samo ne znam koliko jer treba da sačekamo podatke. Ali svi naučnici sa kojima sam razgovarao ... su kao „ovo neće biti dobro.“

Bancel je dodao da veliki broj mutacija na proteinskom vrhuncu koji virus koristi da inficira ljudske ćelije znači da je verovatno da će trenutni usev vakcina morati da se modifikuje.

On je dalje za Fajnenšel tajms rekao da veruje da bi mogli proći meseci pre nego što farmaceutske kompanije budu mogle da proizvode vakcine u velikom obimu posebno za borbu protiv varijante Omikrona, koja je prvi put otkrivena u Bocvani.

Bancel je ranije rekao za CNBC da bi mogli potrajati meseci da se počne sa isporukom vakcine koja deluje protiv Omikrona.

Strah od nove varijante, uprkos nedostatku informacija o njenoj ozbiljnosti, već je izazvao odlaganja nekih planova za ponovno otvaranje privrede i ponovno uvođenje određenih ograničenja putovanja i kretanja.

Dr Frensis Kolins, direktor Nacionalnog instituta za zdravlje u Sjedinjenim Državama, rekao je da još nema podataka koji sugerišu da nova varijanta virusa Omicron CCP (Komunističke partije Kine) izaziva ozbiljniju bolest od prethodnih varijanti.

„Mislim da je [Omikron] zarazniji, kada pogledate koliko se brzo proširio kroz više okruga u Južnoj Africi“, rekao je Kolins za CNN „State of the Union“ u nedelju.

Vodeći lekar Južnoafričkog medicinskog udruženja rekao je medijima da Omikron ima neobične, ali blage simptome.

„Njihovi simptomi su bili toliko različiti i tako blagi od onih koje sam ranije lečila“, rekla je dr Anželik Kuci za Telegraf.

„To predstavlja blagu bolest sa simptomima koji su bol u mišićima i umor koji se dan ili dva ne oseća dobro“, objasnio je Kuci. „Do sada smo otkrili da zaraženi nemaju gubitak ukusa i mirisa. Možda imaju blagi kašalj. Nema izraženih simptoma. Neki od zaraženih se trenutno leče kod kuće.

Kolins je posebno rekao za „Foks njuz sandej“ da će naučnicima trebati nedelje da shvate da li su postojeće vakcine protiv korone efikasne protiv nove varijante.

„Znamo da je ovo varijanta koja ima mnogo mutacija — poput njih 50, i više od 30 onih u proteinu šiljaka, koji je deo virusa koji se vezuje za vaše ljudske ćelije ako se zarazite, “, rekao je Kolins.

„To je novi rekord u pogledu broja mutacija“, nastavio je on. „Zbog toga vas brine da je to dovoljno drugačiji virus da možda neće reagovati tako dobro na zaštitu od vakcina. Ali mi to ne znamo."

Kolins je rekao da veruje da će biti potrebno „dve, tri nedelje u laboratorijskim i terenskim studijama“ da naučnici utvrde koliko su aktuelne vakcine efikasne u zaštiti od varijante Omikrona.

Generalni direktor kompanije Fajzer Albert Burla tvrdi da ne paniči oko varijante Omikrona, ali njegova kompanija priprema ažuriranu vakcinu za slučaj da ona bude potrebna.

„Mislim da sam zabrinut, ali nisam u panici — kako je rekao predsednik. Mislim da smo se pripremali za takav trenutak poslednjih nekoliko meseci i mislim da smo sada zaista veoma dobro pripremljeni da pobedimo u ovoj bitci“, rekao je Burla.

Burla je rekao da će biti potrebno dve do tri nedelje da se u potpunosti proceni koliko dobro Fajzer vakcina deluje protiv Omikrona. „Sumnjam da će se pokazati da neštiti upošte“, rekao je Burla.

Bez obzira da li je vakcina efikasna protiv Omikrona koliko i protiv Delta varijante, buster bi trebalo da dramatično smanje pretnju, rekao je Burla.

Fajzer je već počeo da proizvodi vakcinu protiv korone koja je posebno usmerena na Omicron, kao i sa drugim varijantama, rekao je Burla. „Ako nam je zaista potrebno, nećemo gubiti vreme“, rekao je on.

Kompanija je proizvela vakcinu posebno formulisanu protiv Delta varijante i drugu protiv Beta varijante, ali nije joj bilo potrebno ni jedno ni drugo, jer je njena originalna vakcina dobro radila protiv tih sojeva. Ako je potrebna nova vakcina za Omikron, Burla je rekao da će biti potrebno 100 dana ili manje da se testira i počne u proizvodnji.

„Trebalo bi da budemo u mogućnosti da pređemo na proizvodnju na ovu novu vakcinu bez gubljenja bilo koje pojedinačne doze, skoro bilo koje pojedinačne doze, sa trenutnog kapaciteta“, rekao je Burla.

Svi širom sveta moraju imati pristup vakcinaciji, rekao je Burla.

Kurir.rs/CNN/Epoch Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track