Besplatno testiranje na HIV na Studentskoj poliklinici 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Povodom Svetskog dana AIDS-a, Studentska poliklinika organizuje sutra zajedno sa JAZAS-om i drugim partnerima akciju besplatnog savetovanja i testiranja na HIV.

Testiranje će se obavljati od 8:30 do 14 u Savetovalištu Studentske poliklinike,  u Prote Mateje 29, Stacionar, Ulaz C – poslednji sprat. Testiranje će biti moguće i kasnije u periodu od 16 do 21 sat u okviru udružene akcije Poliklinike i JAZAS-a, u Studentskoj poliklinici ulazi iz Krunske 57 i iz Braće Nedić 28.

Iz Studentske poliklinike poručuje da je važno testirati se ukoliko postoji mogućnost da je osoba bila u riziku da dobije HIV.

– Osoba može da bude inficirana čak i kada nema nikakve znake i simptome bolesti. Procenjuje se da u Srbiji 30 odsto od ukupnog broja osoba koje žive sa HIV-om ne zna da je inficirano HIV-om. Testiranjem na HIV ponašate se odgovorno: prema sebi – smanjujete mogućnost da se HIV otkrije kasno što može da dovede do prerane smrti, ali i prema drugima, jer smanjujete mogućnost daljeg prenošenja virusa na druge pošto se lečenjem, terapijom, sprečava se dalji prenos infekcije – navode iz Studentske poliklinike.

Oni ističu da kada se na vreme, odnosno što ranije dijagnostikuje HIV infekcija i počne da se primenjuje terapija, postoje velike šanse da se živi dugo i kvalitetno.

-Danas je dužina života osoba sa HIV-om izjednačena sa dužinom života osoba koje nemaju HIV, ukoliko se infekcija otkrije na vreme i terapija započne odmah. Ne propustite priliku da se testirate, jer osobe kod kojih je infekcija uzrokovana HIV-om dijagnostikovana kasnije, kada je imunološki sistem značajno narušen/oštećen, čak i kada nemaju simptome bolesti, suočene su sa brojnim zdravstvenim komplikacijama i preranom smrću. Ne postoje rizične grupe, postoji samo rizično ponašanje – dodaju iz Poliklinike.

Oni objašnjavaju i da je riziku od HIV infekcije izložena većina ljudi, s tim da podaci ukazuju da su u povećanom riziku osobe koje imaju nezaštićene seksualne odnose (posbno analne) i osobe koje razmenjuju (ne koriste sterilan) pribor za uzimanje droga.

Savetovanje i testiranje na HIV u Poliklinici je poverljivo, besplatno, dobrovoljno i može biti anonimno.

Pored JAZAS-a, partneri Studentske poliklinike su Institut za epidemiologiju MFUB, studenti medicine iz IFMSA i Studentski parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari