Dostupni linkovi

Vlada Kantona Sarajevo zakazala sastanak sa sindikalcima nakon protesta


Protest članova osam sindikata radnika koji platu primaju iz budžeta Kantona Sarajevo.
Protest članova osam sindikata radnika koji platu primaju iz budžeta Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo za sutra, 1. decembar, zakazala je sastanak s predstavnicima sindikata uposlenika koji platu primaju iz budžeta KS, nakon što su 30. novembra članovi osam sindikata koji plate primaju iz kantonalnog budžeta protestovali u Sarajevu.

Protest je održan ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS), a okupljeni su tražili više plate, poštovanje zakonskih procedura i kolektivnih ugovora, te vođenje socijalnog dijaloga sa sindikatima, koji broje više od 25.000 radnika.

Oni su od Vlade KS zatražili potpisivanje sporazuma prema kojem bi osnovica za obračun plata iznosila 400 KM (200 evra), a s obzirom na to da u Nacrtu kantonalnog budžeta za iduću godinu nije planirano ovo povećanje, zatraženo je da taj dokument bude povučen sa dnevnog reda današnjeg zasjedanja Skupštine KS.

Na transparentima je istaknuto da žele dostojanstvena primanja, a prozivali su i premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu.

Protest članova osam sindikata radnika koji platu primaju iz budžeta Kantona Sarajevo.
Protest članova osam sindikata radnika koji platu primaju iz budžeta Kantona Sarajevo.

Vlada KS odgovorila na zahtjeve i zakazala sastanak

Kantonalna Vlada je zakazala sastanak, a u saopćenju je istaknuto da je njihov jasan stav da su razgovori o povećanju plata uposlenika koji je primaju iz budžeta KS neophodni, s obzirom na značajan porast troškova života.

U tom kontekstu, iz Vlade tvrde da je bitno navesti činjenice o prosječnim primanjima u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona u Federaciji, po sektorima za minuli rad, topli obrok, prijevoz, regres i ostale dodatke.

Tako navode iznos u osnovnom obrazovanju od 1.247,90 KM, srednjem obrazovanju 1.262,98 KM, ustanovama kulture 1.441,20 KM, ustanovama socijalne zaštite 1.201,06 KM, MUP-u 1.200,44 KM, upravi policije 1.625,28 KM, ministarstvima i službama KS 1.551,87 KM, te na Univerzitetu u Sarajevu 2.259,13 KM.

Iz Vlade naglašavaju da je za ispunjenje zahtjeva sindikata neophodno za plate i doprinose uposlenih izdvojiti dodatnih 115 miliona KM na godišnjem nivou u budžetu KS. Dodatno na to, Sindikat komunalne privrede traži povećanja plata u iznosu 20 miliona KM godišnje.

"Odluka o uvećanju plata se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu FBiH, polučiti katastrofalne posljedice po budžet Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Reakcija na reakciju

Na konstatacije Vlade KS oglasili su se iz osam sindikata, koji su naveli da se premijer Edin Forto "preračunao za 30 miliona KM (15 miliona eura)".

Također, sindikati ističu da je u navedenom saopćenju premijer Forto iznio podatke o prosječnim platama u KS po sektorima koji nisu tačni.

"Današnjim saopštenjem premijer Forto pokušava ponovo politizirati pregovore sa sindikatima, jer citiramo: 'Odluka o uvećanju plata se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu FBiH, polučiti katastrofalne posljedice na budžet KS'. Osam sindikata neće pristati da ih premijer Forto uvuče u tu političku močvaru", naglašeno je.

Dodaju da je Forto namjerno prešutio da su on i ostalih šest prisutnih ministara tokom sastanka od 9. novembra 2021. dobili prijedlog predsjednika SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor KS da odmah sutra potpišu Sporazum o osnovici za obračun plata za 2022. u iznosu 400 KM u kojem će jasno biti definisano da, ukoliko dođe do izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH kako je trenutno predloženo na štetu KS, da će u tom slučaju osnovica ostati ista kao u 2021.

"Premijer Forto je svojim odnosom prema svim radnicima u KS, posebno prema radnicima u zdravstvu KS koji su u štrajku godinama i koje nije ni spomenuo, ali i prema radnicima u komunalnoj privredi KS kojima plata nije povećavana od 2006. i za koje je rekao da traže povećanje plata od 20 miliona KM, zaslužio štrajkove i proteste koji neće donijeti ništa dobro nikome a posebno Vladi KS na čijem je on čelu", poručuju iz Koordinacije osam sindikata Kantona Sarajevo.

Na protestima u Sarajevu, učestvovali su predstavnici sljedećih sindikata: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacija Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Današnje okupljanje je održano kao protest upozorenja, sindikalci su poručili su da će organizovati i generalni štrajk ako bude neophodno.

XS
SM
MD
LG