NOVO ZATEZANJE IZMEĐU FRANCUSKE I BRITANIJE, SADA OKO MIGRANATA: Brtitanci, preuzmite svoje obaveze, omogućite zakonski pristup!
Foto: EPA /Mohammed Badra

problemi u eu

NOVO ZATEZANJE IZMEĐU FRANCUSKE I BRITANIJE, SADA OKO MIGRANATA: Brtitanci, preuzmite svoje obaveze, omogućite zakonski pristup!

Planeta -

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin pozvao je danas Veliku Britaniju da omogući "zakonit pristup imigraciji" i "preuzme svoje obveze", dan nakon evropskog sastanka u Kalaisu, s kog su Britanci bili isključeni.

"Velika Britanija treba da omogući zakonit pristup imigraciji", rekao je ministar za BFM/RMC, jer "oni koji danas žele da zatraže azil u Engleskoj, nemaju druge mogućnosti nego da pređu Lamanš".

"Ovaj otvoreni poziv upućujemo zato što migranti ne mogu legalnim putem da uđu u Veliku Britaniju i zato što u Engleskoj radimo bez lične karte", rekao je Darmanin.

Žerald Darmanin
foto: EPA / FRANCOIS LO PRESTI

"Šta ćemo s Englezima? Neka promene zakon i preuzmu svoje obveze", istakao je.

Podsetio je da se u Velikoj Britaniji svake godine podnese 30.000, a u Francuskoj oko 150.000 zahteva za azil.

migranti, Francuka, Kalais
foto: EPA /Mohammed Badra

"Spreman sam za dijalog s Britancima uz uslov da imamo normalne odnose i da smo istog raspoloženja", rekao je Darmanin, dodajući da se on i koleginica Priti Patel čuju telefonom "gotovo svaki dan".

Kurir.rs / Index.hr, Foto: EPA /Mohammed Badra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track